Mikko Virkkunen - yrkeslärare

Mikko är ett välkänt ansikte på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Här har han undervisat sedan 1997 och antalet elever som han har lärt upp i matlagningens ädla konst, ja det är flera hundra!

Mikko i köket
Mikko Virkkunen på Lindengymnasiet

Mikko gillar full fart så han är på ett passande program. På Lindengymnasiet så är det skarpt läge varje dag då ungefär 700 portioner mat ska tillagas. Dels till skolans elever och dels till gäster i de två restauranger som hör till skolan. Brickluncher och a la carte, nyckelhålsmärkt och smaskiga efterrätter. Stor variation varje dag. ”Gillar man mat & service, action, träffa folk, få nya kontakter är valet lätt. RL täcker allt”, säger Mikko. Eleverna som kommer till programmet måste förstås gilla att laga mat och att vara en del av ett team i köket. Mikko berättar att det finns otroliga möjligheter till jobb, både i Sverige och utomlands, och massor av utbildningar att studera vidare på för den som vill.

Mikko visar frispark
Van att peka med hela handen, både i yrket och som fotbollsdomare.

På fritiden så kretsar mycket runt fotboll. Mikko kollar på fotboll, dömer fotboll och utbildar fotbollsdomare. Han är domarobservatör och sitter med i styrelsen för domarklubben i Katrineholm. Han är distriktsansvarig mot SVFDF (Svenska fotbollsdomare föreningen) och är med i styrelsen för ”Gamla Aik:are” (Kaik). Svenska favoritlaget är Hammarby IF där han har säsongskort i fotboll, bandy, hockey. Handbollen har han inte längre. I Engelska ligan gäller Millwall och i Tyska ligan gillar han FC St Pauli/Union Berlin. Det finns i stort sett alltid något att titta på alltså! Favoritboken handlar förstås även den om fotboll och heter Offside.

Mikko med elever
Mikko trivs med eleverna och eleverna trivs med honom.

Mikko säger att han äter i stort sett allt men är inte överförtjust i söta efterrätter. Hade han inte blivit lärare så tror han att han hade arbetat inom vården. I ungdomens dagar ville han bli polis eller yrkesmilitär. Men Mikko gillar sitt jobb, han stortrivs med sina kollegor som peppar och utvecklar. En av dem som han trivs allra bäst med är kollegan och vapendragaren ”Hoffa”, Michael Hofstedt, som även han arbetat ett antal år på skolan och programmet. De två vet var de har varandra. Även tvillingbrorsan Matti hör till de personer som Mikko beundrar och gärna umgås med.

Mikko i kockmössa
Mikko i full köksuniform

Snart är det dags för sommarlov och lärarna får säga hej då till ännu en klass med ”färdigbakade” studenter. Klassen där Mikko är mentor kommer tillbaka i höst och har två år kvar.  Sommaren då, ja det blir säkert bli en resa eller två för resor är ett annat stort intresse. Kanske en konsert med Metallica eller något annat hårdrocksband. Om det blir matlagning utomhus, på grillen, förtäljer inte historien men det kan man ju nästan tänka sig.

 

Text: Lena Rosenberg

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*