Maria Jacobsson - yrkeslärare

Maria Jacobsson undervisar i en hel del ämnen på Handels- och administrationsprogrammet. Där är hon också mentor och samordnare. Fullt upp alltså, för entreprenören som blev lärare! Nu ser hon fram emot ett sommarlov då golfen ska prioriteras och så ska hon förmodligen lösa ett och annat korsord.

Maria visar reklam
Maria undervisar på Handels- och administrationsprogrammet

När Maria läste till yrkeslärare så gjorde hon sin så kallade VFU på Lindengymnasiet. VFU står för ”verksamhetsförlagt utbildning”. Lagom tills hon blev klar fick dåvarande samordnare för Handels- och administrationsprogrammet på skolan en annan tjänst och Maria klev rätt in i lärarrollen. Erfarenheten från handeln är en stor styrka i hennes yrke. Så här säger Maria ” Jag kan relatera kursmålen till det verkliga arbetslivet eftersom jag har arbetat inom handel i många år och även drivit eget. Jag kan förklara hur eleverna kan använda sin kunskap i kommande arbetsliv.”

Broschyrer
Broschyrer som Marias elever har gjort för att marknadsföra sitt gymnasieprogram.

Idag undervisar Maria i följande ämnen: Information och kommunikation, Branschkunskap, Inköp och varuhantering, Entreprenörskap, Näthandel samt Entreprenörskap och företagande. Hon är även UF-lärare. UF står för ”Ung Företagsamhet” och 2015 blev Lindengymnasiet Årets UF-skola i Sörmland. Något som Maria och andra lärare på skolan har arbetat hårt för. Elever från handelsprogrammet har under året som gått sålt både varor och tjänster och fått många nya lärdomar inför framtiden.

Så här beskriver Maria en bra dag på jobbet: “ När jag känner att jag hunnit med allt jag planerat och när eleverna är glada och positiva till sitt lärande och sina uppgifter. Jag tycker också att yrket i sig är utmanande och roligt då ingen dag är lik den andra.”

Maria J framför sin klass
Maria framför en av sina klasser.

När Maria inte är på jobbet så gillar hon att jogga, simma, åka skidor, träna på gym eller hålla på i trädgården. Hon gillar att vara ute i naturen och att plocka svamp eller fiska. Hon lagar gärna mat och bakar och så bjuder hon på fest. För hon tycker det är viktigt och roligt att träffa släkt och vänner.  Maria har alltid något projekt på gång, det kan vara en resa som ska planeras eller ett förråd som behöver systematiseras. Ett annat stort intresse är korsord. Om hon inte hade blivit lärare och inte fortsatt vara butiksägare så tror hon att hon kanske hade blivit korsordskonstruktör. Favoritboken heter ”Vad varje svensk bör veta” och där hittar hon kanske ett och annat uppslag till ett framtida korsord? Annars läser hon gärna Läckberg, mest för miljöerna runt Fjällbacka som Maria känner till väl då hon spenderat somrarna där sedan hon låg i vaggan. 

Maria beundrar dem som når sina drömmars mål, de som ”lever sin dröm”. Det verkar som om hon lever sin egen dröm, väl medveten om vad hon trivs med att göra och inte rädd för att ta sig an nya uppgifter i livet. Vi håller tummarna för att golfandet under sommaren ger resultat och önskar skön avkoppling med korsorden!

 

Text: Lena Rosenberg
Bild: Hanna Maxstad och Lena Rosenberg

Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*