Anette Gänsler Andrén- lärare i Svenska och Engelska

Anette har arbetat på Lindengymnasiet sedan 1995, fast på den tiden hette skolan Katrineholms tekniska skola – ungdomsgymnasieenheten. Då som nu undervisade hon i svenska och engelska. Bland hennes intressen finns det både en fransk pianist, en brittisk forskare och ett punkband!

Anette framför vita tavlan i klassrummet
Anette framför vita tavlan i klassrummet.

Idag arbetar Anette på Ekonomiprogrammet men under sina 20 år som lärare så har hon varit på flera olika program. Inget är bättre att vara på än det andra, tycker Anette. Däremot tycker hon att Lindengymnasiet är en väldigt bra skola och att det bästa med att undervisa på Linden är att ”vi har ovanligt trevliga elever samt att skolan är liten och har ett öppet klimat”. Det sistnämnda gör att det är lätt att samarbeta både inom och mellan arbetslag och med olika personer på skolan. Så här beskriver Anette sitt arbete: ”Dagarna se ut på väldigt många olika sätt, men i princip alla dagar har det gemensamt att de involverar nya lärdomar och givande möten med människor. En riktigt bra arbetsdag är en sådan där jag dessutom fått möjlighet att hjälpa någon med något betydelsefullt och även fått tillfälle att skratta några gånger”, säger Anette.

Nu ingår det visserligen i jobbet som lärare att läsa böcker men för Anette är dessutom läsandet ett stort intresse. Favoritförfattare hittar hon nya hela tiden men hon har några författare som gjort ett djupare och mer bestående intryck. Hon rekommenderar varmt William Blake, John Donne och Fjodor Dostojevskij, författare vars verk hon läste i ungdomen och intrycket har bestått genom åren. Att Anette gillar konst och musik råder det ingen tvekan om. Undertecknad får googla uttryck och namn för att fullt ut förstå. Hon nämner bland annat prerafaeliterna, en brittisk konstnärsgrupp som grundades 1848 och det amerikanska punkbandet Dead Kennedys.

Den franska pianisten Erik Satie är en annan favoritartist. Det spretar åt alla håll men håller ändå ihop i en intressant konstnärlig anda. Hon beskriver sig själv som musikberoende och finns ingen musik så sjunger hon själv!

Anette Gänsler Andrén i sitt arbetsrum
Anette i sitt arbetsrum på Lindengymnasiet.

Ett annat av Anettes stora intressen är träning. Även där gäller variation och hon sysslar med allt från löpning till kung fu. En träningsförebild är den kinesisk-amerikanske kampsportexperten Bruce Lee.

Favoritpersonerna finns i familjen och när jag ber henne nämna någon som är mer känd säger hon ännu ett namn som jag får googla. Hon säger nämligen Stephen Hawking och via Wikipedia får jag veta att han är en brittisk fysiker, kosmologiforskare och författare.

Innan Anette blev lärare hann hon arbeta både inom industrin och inom vården. Hon har trivts överallt! Det var en nyck som gjorde att hon sökte till lärarutbildningen och det var en slump att det blev engelska och svenska. ”En bra slump”, säger Anette. Om hon inte hade blivit lärare så hade hon säkert trivts med vad hon än hittat på tror hon. Det är säkert så tänker jag, att om man som Anette vill lära sig nytt hela tiden och tycker om möten med människor, då kan livet bli riktigt intressant. Att hon är en bra lärare hyser jag inga tvivel om. Bara genom att intervjua henne har jag lärt mig mycket nytt!

 

 

Text Lena Rosenberg 
Bild Anette Gänsler Andrén 

 Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*