31 mars 2015

Hotell- och turismelever på studieresa

En studieresa kan ha många syften. Läser man Hotell- och turismprogrammet så kan själva resandet vara ett syfte i sig.

HT13 består av 11 tjejer och en kille. Tillsammans med sin huvudlärare Catharina Andersson Centing och mig reste de till Göteborg den 18-20 mars för att vara turister, studera olika yrkesroller, se olika hotell och besöka TUR-mässan. I stort sett dygnets alla timmar fylldes av turism!

Inloppet Göta älv
Vy över inloppet till Göteborgs hamn.

Det hela startade egentligen flera veckor innan själva resan. Eleverna fick först till uppgift att ta fram ett önskat program och att göra en budget. De listade olika hotell som de skulle vilja besöka och kollade bland annat upp tågtider och restauranger. Sedan bestämde de ett möte med Lindengymnasiets rektor Bengt Lind och fick presentera sitt program och berätta vad de skulle kunna lära sig under resans gång. Efter att ha läst klassens program och hört deras motiveringar så godkände Bengt resan och klassen kunde börja göra sina bokningar.

Onsdagen den 18 mars träffades så ett glatt gäng på tågstationen i Katrineholm med fullproppade resväskor. Bara att resa med en grupp är en ny upplevelse för många och en bra erfarenhet. Allt tar lite längre tid när man är många och informationen måste vara tydlig så att alla kan ta sitt ansvar. HT13 hade alla fått ett program som på grund av ett återbud från ett hotell var tvunget att ändras om, att hantera det oförutsägbara är också en lärdom inom serviceyrken. Väl framme i Göteborg ledde eleverna som ingick i ”Hotell-gruppen” oss till STF Göteborg, ett knappt ett år ungt hotell med vandrarhemskänsla mitt i centrala storstaden.

Entré till STF City
Entrén till centrala STF Göteborg City.

Alla inkvarterades i fina rum och strax därpå blev vi upphämtade av en buss med guide utanför hotellet. Vår auktoriserade guide Helena berättade under två timmar om Göteborgs historia från det att staden anlades 1621 fram till idag. Vi fick veta hur staden utvecklats från det att holländarna byggde kanaler till dagens ”Eventstad”. Göteborg har ett mål att fördubbla antalet invånare från dagens 500 000 till 1 000 000 invånare och en byggnadsplan på 17 år!

Eleverna tar bilder över Göteborg från Masthuggskyrkan
Ett stopp under rundturen gjordes vid Masthuggskyrkan och vi fick se en vacker vy över Göteborgs hamn.

Det sista skeppsvarvet avvecklas för närvarande och staden planerar för att låta några kranar stå kvar för att behålla en stadsbild som så länge har funnits i Göteborg. Vi såg bland annat Masthuggskyrkan, skulpturen ”Kvinna vid havet”, åkte och promenerade genom stadsdelar som Linné och Haga. Vi informerades om allt från skärgårdsturer till Vinga och festivaler som Way out West. Turen avslutades med ett kort besök på Feskekörka och en tur på bland annat Avenyn och sedan förbi Scandinavium, Svenska mässan, Liseberg och Ullevi.

Utsikt från Masthuggskyrkan
Storslagen utsikt över Göteborg.

Kvällen avslutades med en middag på Pizza hut som elever som ingick i "restaurang-gruppen" hade valt ut. Mätta, belåtna och mycket trötta anlände gänget till hotellet strax efter nio på kvällen. Efter en kort samling där vi bland annat diskuterade vad gruppen tyckt om guidningen och Göteborg så här långt sa vi god natt.

Samling kring lägerelden på STF
Samling runt lägerplatsen inne på STF City

Dag nummer två startade klockan åtta med hotellfrukost på STF. Sedan testades både planeringsförmågor och geografi och tålamod när vi skulle ta oss till Radisson Blu Riverside vid Lindholmen. Först behövde vi bussbiljetter vilket inte var helt enkelt eller snabbt ordnat. Sen skulle vi hitta rätt busshållplats och vänta på rätt buss. Någon minut före utsatt tid anlände vid till Riverside med sin slående byggnad vid Göta älv.

eleverna på ingång till RiversideRadisson Blu Riverside
Promenad fram till och entrén för Radisson Blu Riverside

Vi möttes upp av trevliga Emma som visade oss runt och berättade om hotellet. Hotellet har en design som andas teknik och den genomsyra allt från tapeter till inredning i korridorer. Med sitt läge nära Lindholmen science park så är kopplingen till teknik tydlig.

Inredning från Cuckoos nest
Detaljer från Cockoos Nest

För att spela lite på att skillnaden mellan genialitet och galenskap är liten är restaurangen Cuckoosnest inredd på ett lite galnare sätt än resten av den strukturerade och genomtänkta designen och kallas för Göteborgs bästa vardagsrum:  http://www.cuckoosnest.se/#/start. Restaurangen har bland annat vunnit European Hospitality Award: Best Hotel Bar 2014.

Från en svit på Radisson Visning av rum på Radisson
Hotellvisning på Riverside

Hotellrummens tapeter är speciellt framtagna och finns inte att köpa. Av en städerska får vi veta att en svit tar ungefär 45 minuter att städa. Rummen känns väldigt moderna och stiliga. Hotellet får ofta epitetet lyxigt även om Radisson Blu Riverside aldrig strävat efter att vara just ett lyxhotell.

Emma berättar om hotellet och sin väg in i hotellbranschen
Emma berättar om hotellet och svara på elevernas frågor.

Eleverna i HT13 hade innan besökte skrivit ner frågor som skickats till Emma. De handlade bland annat om Emmas väg inom hotellbranschen. Hon berättar att hon läste Media och marknadskommunikation på gymnasiet. Därefter läste hon en YH utbildning på just Lindholmen, Hospitality management. En del av utbildningstiden gjordes i Kina och Emma gjorde dessutom sitt kandidatår vid Oxford University i England. Så blev hon headhuntad till Riverside av en av sina gamla chefer och fick vara med från öppnandet av hotellet. Eleverna frågade om den roligaste respektive den jobbigaste gästen och Emma svarar att de inte ser på sina gäster som jobbiga. Företaget har sin slogan internt Yes I can! Ingenting ska vara omöjligt, inom rimliga gränser förstås. Inställning är viktigt säger Emma. De har haft gäster som popband och Hollywoodfruar, alla med sina speciella önskemål. Hon berättar vidare att under våren så rekryterar de inför sommaren. Eleverna kommer att få en kontaktadress om de är intresserade av att söka arbete.

Uppe på terrassenHela gänget på Radisson Blu Riversides takterass
Hela HT13 uppe på Riversides härliga och för dagen mycket soliga takterrass.

Under torsdag eftermiddag fick eleverna till uppgift att dels besöka en turistbyrå och studera hur Göteborg marknadsför sig. Vad lyfter de fram i sina broschyrer och vilka bilder/personer är återkommande?

Vy från avenyn
Vy från Avenyn. 

Eleverna skulle också gå in på Hotell Post och två andra hotell för att studera miljö i lobby och känna av känslan på olika hotell. Torsdagskvällen spenderades på en Italiensk restaurang och sedan var det dags för många trötta fötter att få vila!

Fredag morgon inleddes med en presentation av STF Göteborg, vårt eget boende under resan. Vi fick träffa Fredrik Kihlberg som varit projektledare för bygget från dag ett och numera är platschef. STF är ett vandrarhem utan sovsalar men med hotellrum och beskriver sig som ”Ett eget basläger mitt i upplevelsernas Göteborg”.

Lägerplatsen inne på STF Göteborg City
STF Göteborg Citys lobby har inredning som för tankarna till en lägerplats

Hotellet har 102 rum som alla har samma standard men du kan välja att betala lite extra för att det är bäddat när du kommer och för frukostbuffé. STF konkurrerar med en lägre prisnivå och en enkelhet som ändå verkar passa allt från familjer till grupper och affärsresenärer. Receptionisterna kallas för guider och bär mörka jeans och rutiga skjortor som sin kostym. Även Fredrik berättade om sin bakgrund från studier på Johnson & Wales University inom Hotel & Restaurant management fram till dagens arbete där han trivs riktigt bra.

Entre till hotell Eggers
Anrika hotell Eggers

Anrika hotell Eggers var det sista hotellbesöket på vår lista. Vi hade då gått från ett toppmodernt hotell med teknikdesign till ett hotell med vandrarhemskänsla och hamnade nu mitt framför centralstationen i en byggnad från 1859. Med en mycket lång och familjär historia och inredning som till stor del är original klev vi här in i ett stycke hotellhistoria och en unik produkt.

Inne i en svit Eggers
Rumsvisning av hotell Eggers. Här är vi inne i en svit.

Hotellchef Jessica Vialleton berättade om hur hotellet, när det byggdes, hade 100 rum som alla var riktigt lyxiga. Alla rummen hade telefon och hela tolv av dem hade privat badrum. Idag finns det 69 rum och alla ser olika ut. Hotellet känner absolut av den konkurrens som hela tiden växer i Göteborg. Antalet hotell har ökat markant under de sista åren.

Rum på Eggers
Vackra, eleganta sviter med mycket yta.

Efter att ha informerats och att Jessica svarat på frågor från eleverna så visades vi runt på vackra rum med en helt annan känsla än vi mötts av på våra andra besök. Några elever föredrog det moderna och andra den äldre inredningen. Vi enades om att det är bra att det finns olika alternativ för olika smaker!

Eftermiddagen spenderas så på TUR-mässan! Bland utställare som Thai Airways, Visit Californa, Rosa bussarna och Global Travel Tours kunde eleverna i HT13 botanisera.

entré till Svenska mässan
Entrén till Svenska mässan och TUR-mässan.

De studerade hur montrar var byggda, hur broschyrer såg ut och hur de olika arrangörerna och länderna marknadsförde sig. Vissa hade mässerbjudanden, andra bjöd på mat och några visade upp sig genom traditionella danser.

TUR mässan
På TUR-mässan är det intressant att studera monterbygge.

Några utställare hade säljare som var väldigt framåt och öppna medan andra arbetade med en mot en samtal bakom sina diskar. Efter några koppar kaffe hos SJ och ett par Chorros från Spanien och en mängd steg runt i mässhallarna så kände vi oss rätt klara med mässan.

TUR mässanTUR WarsawTUR mässan
Fotocollage från montrar

En och annan penna och lite andra Give-aways slank ner i färgglada påsar som det stod Malta eller Turkiet på. Sen bar det av mot tåget och resan hem till Katrineholm. En och annan längtade efter mamma och några ville hem till hemlagad mat och sina egna sängar. Kanske är trots allt det bästa med att resa att komma hem?

Vy över det sista skeppsvarvet
Vacker vy under båtfärd från Lindholmen till Göteborgs city.

Tusen tack HT13 för att jag fick hänga med er på denna resa. Vilken omväxlande, intressant och kul bransch ni har valt att arbeta i! Stort lycka till mer er utbildning framöver.

 

Text: Lena Rosenberg
Bild: Lena Rosenberg och Sanna Andersson

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*