17 maj 2016

Studiebesök på Båltsnäs Gård

En kylig vårdag besökte elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet Båltsnäs gård för att få lära sig mer om att stycka kött.

Besök på Båltsnäs Gård
Klassen tillsammans med Kicki Lekström som äger gården

På skolan har vi ibland inte möjlighet att visa eleverna allt som vi vill att de ska ha provat på praktiskt. Styckning är ett sådant moment. Därför är det suveränt att vi kan göra studiebesök! Fina Båltsnäs gård med kravgodkänt slakteri och gårdsbutik tog emot lärare Fredrik Forss med elever.

Rundvisning på gården
Rundtur på Båltsnäs gård

Kicki Lekström driver gården tillsammans med Rolf Ramse. Kicki visade runt eleverna på gården som inte bara har ett slakteri och en gårdsbutik utan även konferenslokaler. I gårdsbutiken säljer de ekologiskt lammkött från lamm som har betat på deras marker. De vet att djuren har haft ett bra liv och att de inte behöver transporteras. "I år har vi 140 får som ska lamma och det kommer att bli mycket jobb med det", berättade Kicki. Kicki och Rolf tar även emot vilt från traktens jägare, kött som de styckar och säljer vidare.

Förberedelse inför lektion i styckning
Eleverna förbereder sig för lektion i styckning

Målet med studiebesöket var att eleverna skulle få stycka ett helt djur, en kronhjort, för att få fördjupad kunskap om djurets anatomi. Eleverna behöver få prova på att stycka kött eftersom det är något som vi inte gör på skolan.Så här såg det ut när eleverna arbetade:

Lektion i styckning

Styckning

Del av lektion i styckning

Delar av köttet

 

Som ett led i Katrineholms kommuns arbete med att arbeta med närproducerad mat så kommer Båltsnäs gård att leverera vilt- och lammkött till kommunens kök framöver.

Fredrik Forss med elever tackar Båltsnäs gård för en riktigt rolig och lärorik dag!

 

Bild: Fredrik Forss

Text: Lena Rosenberg

Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*