7 april 2016

Sabina kan bli Årets kockelev

Det är stort, hon är en av åtta som kvalificerat sig till tävlingen Årets kockelev. Hon är Sabina Kickmaier och hon tar snart studenten från Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Sabina i skolköket

Hej Sabina! Hur känns det att ha chansen att bli Årets kockelev?
Hej på dig! Hmm hur känns det att ha chansen att bli Årets kockelev... Med ett enda ord skulle jag beskriva det som mäktigt! Men med en mening skulle jag säga att det fortfarande känns overkligt och överväldigande på ett väldigt positivt sätt. Jag och min klasskompis hade ju precis avslutat vår praktik när jag fick reda på att jag hade gått vidare till finalen!

Vad tycker du om råvarorna som ni fått i eran korg?
När jag läste att det var kungsflundra, råräka, ekologiskt smör och minst en till ekologisk produkt från arla var det första jag tänkte ''Kul med en utmaning!'' Jag såg fram emot att återigen vid tävlingssammanhang få jobba med ekologiska och KRAV-märkta produkter.
Hur tänkte du när du börja komponera din tävlingsrätt?
Min första tanke var vår och allt det härliga den årstiden har att erbjuda. Jag ville ha färgglada och fräscha smaker men samtidigt något som stod ut eftersom jag visste att det skulle vara kolossalt många personer som sökte.

Vad var största utmaningen för dig? 
Största utmaningen för mig var kungsflundran. Jag var inte helt säker på vilket sätt jag ville tillaga fisken på men med hjälpa av min mentor Ida och mind mapping så kom vi fram till ett sätt jag var nöjd med.

Det är ju inte vilken jury som helst som du ska laga mat till, bland annat Stefan Catenacci. Är det inte lite mer pirrigt att laga mat till en känd kock än när du står i skolköket?
Klart det är pirrigt att laga mat till Stefan Catenacci eftersom han och resten av jurymedlemmarnas åsikt spelar stor roll då det reflekteras i mina poäng i slutet av tävlingen. Men! Jurymedlemmarna må vara professionella och otroligt duktigt kockar men de har en sak gemensamt med de som kommer och äter i Gjutaren, skolmatsalen och Resedan, de är mina gäster och man ska alltid försöka laga så god och vällagad mat som möjligt till sina gäster. Vem det än gäller.

Du kanske vinner en veckas praktik på Operakällaren och en festmiddag för två på samma ställe. Vem tar du i så fall med dig på middagen?
Om jag skulle få äran att praktisera på operakällaren och få en festmiddag för två skulle jag ta med min mentor som har hjälpt mig att verkställa detta bidrag. Den som under hela tiden utmanat och instruerat mig, ifrågasatt varje tanke och reflektion jag haft för att vidga min syn på matlagning så att jag ska utvecklas till det bättre, satt mig på plats när jag virrat till det, berömt mig och sist men absolut inte minst vart där när jag behövt hjälp och stöd. Jag pratar om ingen mindre än Ida Fjällstrid som är ägare för ''Ida mat och vin''.


Hur ska du förbereda dig inför finalen?
Jag ska först och främst förbereda mig mentalt och sen göra som alla mina andra medtävlande gör just nu...träna på mitt bidrag.....intensivt. 

Så avslutar Sabina vår intervju med dessa viktiga meningar: "Även om jag inte kommer på första plats så har jag redan tekniskt sätt vunnit en stor sak, jag har vart en av åtta i Sverige som har gått vidare i en av gymnasietävlingarnas hetaste tävlingar och jag är stolt över bara det. Jag ska göra mitt bästa och sen se vart det leder mig och om jag inte vinner så är jag okej med det. Men jag ska sikta mot stjärnorna även om jag redan nått de stjärnfria delarna i rymden :-)."

Stort, stort, stort Lycka till säger vi på skolan och frågan är om vi inte har fått vår nästa stjärnkock som vi kommer att nämna i många år framöver som en referens till skolan? Myllymäki och gänget blir fler!

 

Text: Lena Rosenberg och Sabina Kickmaier
Bild: Sabina Kickmaier

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*