20 maj 2015

Oscar kryssar vidare efter studenten

När Oscar Mannsbart på Restaurang- och livsmedelsprogrammet funderade på vart han ville göra sin nästa APL (Arbetsplatsförlagd praktik) så kom han fram till att han ville prova på att vara på ett kryssningsfartyg.

Oscar hade tidigare gjort praktik i skolköket på Duveholmgymnasiet och på Dufweholms Herrgård så med dessa rätt olika erfarenheter ville han bredda sig ytterligare.  Birka Cruises var hans första val för han tyckte det såg ut att vara ett av de finare fartygen som utgår från Stockholm. Med hjälp från sin lärare på programmet så fick han platsen!

Til vänster Oscar med personal från båten
Längst till höger står Oscar Mannsbart. Med på bilden är arbetskompisar från Birka.

Från dag ett så klickade Oscar med personalen och trivdes mycket bra. Och det blev bara bättre för varje dag. ”Alla gjorde sitt jobb bra i köket samtidigt som det var en riktigt härlig stämning”, säger Oscar. När man arbetar på Birka så bor man i en personalhytt. Oscars var på våning 3. Hytten delas med en annan person men bara en åt gången bor där. Skiften är en vecka långa så personal byts av. Passen som Oscar arbetade var klockan 10.30 till 22.30. På frågan vad som skiljer arbetet på båten från hans tidigare erfarenheter så svarar han ” Först och främst storleken på köket! Det på båten är sjukt stort, enligt mig. Det är två våningar med stora kök och så finns det ett litet kök högre upp i båten. Eftersom vi har så pass många personer som äter samtidigt så går det inte att göra allting "a la minute" som du oftast kan göra på land.”

Bild från köket på båten
Bild från köket ombord på Birka Cruises.

Vad gör då kökspersonalen före 10.30 på morgonen och efter 22.30 på kvällen? Förutom att sova då. Jo, på båten finns det ett personalspa med gemensamt gym, jacuzzi och bastu. Det finns spelrum med Playstation och Wii och så finns det en löparbana högst upp på båten.

När praktiktiden var slut så kände sig inte Oscar riktigt färdig med kryssningslivet. Han gillade att vara bland alla duktiga kockar som gärna gav tips och var måna om att alla skulle göra ett riktigt bra jobb i köket. Han pratade med sin köksmästare om sommarjobb och lämnade sina uppgifter. Väl tillbaka i skolan så hann Oscar komma in i skolarbetet igen. När det var dags för nästa gäng i klassen att gå på APL var hans lärare Michael Hofstedt i kontakt med Birka och den köksmästare som Oscar arbetat för. Oscar fick mycket beröm och de ville att han skulle komma åter ännu en period på praktik och sedan ha en chans på sommarjobb. Självklart nappade Oscar och nu är sommarjobbet hans!

Förrätter från a al carte
En förrättstallrik från a la carte-menyn.

I juni tar han studenten efter tre år på Lindengymnasiet. En tid som han skulle göra om ifall han stod inför val av program igen. ”Så som det känns nu är det sjukt kul”, säger Oscar. Det bästa under gymnasiet tycker han har varit tiden i köket.

Oscar i skolans restaurangkök
Oscar i Lindengymnasiets skolkök.

Vilka egenskaper är det då som gör Oscar till en bra kock? Jo, förmodligen att han hela tiden vill lära sig mera och att han gillar att vara en del av ett team. Han är envis och ger inte upp och kanske viktigast av allt, han tycker det är väldigt kul att laga mat! Inför framtiden så hoppas Oscar först och främst få vara kvar på Birka ett tag. Just nu är det kryssningsfartyg som gäller! Senare vill han fortsätta i ett kök på land och få ännu mer kunskaper och erfarenheter. Det verkar som om denna unga man har planen klar och har hamnat helt rätt i livet. Vi på Lindengymnasiet önskar dig en upplevelserik sommar och ser fram emot att höra vart vågorna tar dig i framtiden!

 

Text: Lena Rosenberg
Bild: Oscar Mannsbart

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*