15 februari 2016

Hotell- och turismelever till SM

De skickade egentligen in sitt bidrag utan att ha några större förväntningar om att komma till final. Men bidraget höll och nu ska Tove och Lisa Från HT13, Hotell- och turismprogrammet på Lindengymnasiet, tävla i SM! De åker till Stockholm den 18-19 mars.

Under många år så har Visita, som är en är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, anordnat Gymnasie-SM för gymnasister i årskurs 3. De tävlande studerar på Hotell och Turism- eller Restaurang och Livsmedelsprogrammet. Unga talanger får chansen att visa vad de kan i de fyra grenarna hotell, turism, servering och kock.

Lisa och Tove
Lisa och Tove ska tävla med klassens bidrag

Hela klassen hjälpte till med tävlingsbidraget. ”Alla har varit med och bidragit”, berättar Tove som tillsammans med Lisa ska representera skolan i SM. Uppgiften bestod av flera steg. Steg ett var att formulera en företagspresentation av en anläggning för att möta en förfråga från en presumtiv kund. Alla lag fick samma förutsättningar, samma anläggning, en skånsk vingård med konferens och festlokaler. Eleverna gjorde ett program och en offert efter kundens önskemål. Eleverna har också gjort en checklista för att på bästa sätt kunna presentera sin anläggning och beskriva hur de skulle hantera ett rekogniseringsbesök från den eventuella kunden. De fick också beskriva hur de skulle genomföra en säljande visning. I uppgiften ingick att formulera en bekräftelse på bokningen samt göra en faktura för hela vistelsen. Den här uppgiften genomförde klassen alltså så bra att bidraget kommit hela vägen till SM! Det här är lagen som de ska tävla mot på Stockholms Hotell- och restaurangskola:

Plusgymnasiet, Skövde
Design- and Construction College, Helsingborg
Rönnowska skolan, Helsingborg
Stockholm Hotell- och restaurangskola
Gymnasieskolan Vipan, Lund

Vad händer då i Stockholm? Jo, tävlingen bedöms av en jury som består av en yrkesperson, en huvuddomare samt lagledarna som även bedömer sitt eget lag. Tjejerna ska muntligt presentera sin lösning och sälja in sitt förslag på ett sätt som juryn tycker möter uppdraget.

Lisa och Tove i en hotellreception 
Lisa och Tove under en fotografering

”Det ligger mycket arbete bakom uppgiften”, berättar Lisa. Hon beskriver det som ett kul, nytt sorts arbete, som klassen lyckades väl med. ”Sedan vi började på programmet så har vi hört om hur elever i årskurs 3 pratat om SM så för mig var det ingen tvekan om att vi i alla fall skulle skicka in ett bidrag”, säger Tove. Nu återstår det att förbereda sig så gott det går och det gör tjejerna medan de gör sin APL (arbetsplatsförlagt lärande). Tove är på ett slott och Lisa är på en anläggning i Sälen. ”Jag hoppas så klart att vi ska vinna”, säger Tove, ”men det ska bli roligt att bara åka dit, tävla och se hur de andra deltagarna kommer att lägga upp det”. Samordnare på Hotell- och turismprogrammet på Lindengymnasiet är Sarah Åkerblom. Sarah är mäkta stolt över sin klass och kommer att åka med de tävlande tjejerna till Stockholm. ”Jag har inte tvivlat en sekund på att de skulle komma till final”, säger hon.

Vi kommer givetvis att rapporera hur det går och önskar tjejerna och HT13 all lycka till på SM. Vi på skolan håller alla tummar vi har!

 

Text Lena Rosenberg
Bild Hanna Maxstad

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*