21 oktober 2015

Från Lindengymnasiet till Birka Cruises

Sist jag intervjuade Oscar stod han inför student och sommarjobb på Birka Cruises. Nu har sommaren gått och vi hörs igen för att se hur månaderna som kock till havs har varit.

När jag når Oscar så har han ledig vecka och packar för en liten semestertripp. Han är fortfarande kvar på Birka, tackade nej till ett jobberbjudande i Norge, och jobbar i stället vidare som kock och ansvarig för skaldjursbuffén på populära Birka Cruises. Skillnaden mellan att göra APL på fartyget och att vara där som anställd är stor. Främst när det gäller ansvar. Som elev har du en handledare och inget huvudansvar, som anställd kock har du ditt ansvarsområde och det måste skötas. På Birka har kockarna olika stationer som de ansvarar för. Bland annat finns en kock för de 200 anställda, en kock som styckar och putsar kött och fisk och två kockar till fartygets café. Så finns det en kock som ansvarar för såserna. Här använder Oscar uttrycket ”Du måste lära dig att krypa innan du kan gå” och berättar att en kock på en normalstor restaurang kanske gör en rödvinssås på 20 liter. På båten gör du en sås på 2000 liter. Då måste du kunna din sak för att få till en god sås som ska möta hundratals gästers förväntan!

Oscar i sitt gamla skolkök
En bild på Oscar från den tid då han gick på Lindengymnasiet

Oscar är ansvarig för skaldjursbuffén. Oscar lägger upp maten på fat och beräknar åtgång. Han ser till att allt finns på buffén, är fräscht, snyggt presenterat och väl påfyllt. Han träffar givetvis många gäster och säger att ”det är roligt men tar också mycket energi”. ”Det är viktigt att ha bra kontakt med gästerna”, fortsätter han.

Oscar rekommenderar verkligen andra som studerar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet att söka APL på Birka eller ett annat kryssningsfartyg. Men, säger han, det är viktigt med rätt personlighet. Som person måste man vara uthållig för på ett fartyg så är arbetsdagarna mellan 10,5-12 h långa och det är full fart hela tiden. Det är också viktigt att vara bra på att uttrycka sig, att kunna kommunicera.  Det gäller både med sina arbetskompisar och med gäster. ”Som anställd på ett kryssningsföretag måste du ha viljan att ge bra service och våga möta dina kunder”, fortsätter Oscar. Så måste man vara en fena på att laga mat också förstås. För det är givetvis så att det är själva stommen när du arbetar som kock, att älska matlagning! Och Oscar då, har han tröttnat på skaldjur ännu? ”Nej, säger han, det tröttnar jag aldrig på”!

Här hittar du den första artikeln om Oscar

Text och bild: Lena Rosenberg

Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*