23 september 2014

Engagemang, arbetsmoral och drömmar

Ida Eriksson
I dagens matlagningsprogram kan det se rätt lätt ut att bli stjärnkock över en natt. En mediabild som Ida Eriksson inte är särskilt förtjust i. Kraven är höga, hårt arbete kommer att behövas men för den duktiga kocken finns också enormt stora möjligheter!

Redan som trettonåring bestämde hon sig, hon skulle bli kock! Hennes mamma lagade mat och bakade ständigt till Ida och hennes sex syskon och de var alla välkomna att hjälpa till. De fick se råvaror förvandlas till goda maträtter och någonstans där föddes en dröm. På högstadiet var Hemkunskap det roligaste ämnet men Ida hade egna idéer och hon gillade inte att stryka, tvätta och definitivt inte att följa recept. Hon ville testa sig fram, och det gjorde hon, vilket ledde till hennes första och enda ”IG-varning” (Icke godkänt) under skoltiden men hon vek inte ner sig utan hennes kreativitet fick sig en boost i stället. Just kreativiteten är en av hennes starka sidor. En kock som slutar vara nyfiken, en kock utan drömmar, det syns snart på menyn och antalet gäster, säger Ida.

Ida i köket

Gymnasievalet föll på Linden och Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Hon minns en rolig tid med lärare som både ställde krav men som också uppmuntrade till kreativitet. Så gott som alla eleverna i Idas klass var intresserade av att jobba inom restaurang. En del stannade gärna kvar efter att skoldagen var slut för de gillade att vara i köket! Redan då förstod Ida att kock-yrket inte bara skulle bli ett yrke, det skulle också komma att bli hennes största intresse.

Efter gymnasiet så har Ida haft en mycket spännande tid. Hon började som säsongsarbetare på Kolmårdens by, var i Sälen och i Trosa bland annat. Så bar det av till Vimmerby för mer studier, denna gång en YH-utbildning (yrkeshögskola) i designmatlagning ”Fine dining”. Större delen av utbildningen bestod av praktik, på bland annat Operakällaren, Stefan Erikssons Matstudio och restaurang Lux.
Därefter jobbade Ida i Sthlm och efter två år ville hon bredda sina kunskaper administrativt för att kunna starta eget en dag.”Food and beverage management” på Frans Schartaus handelsinstitut blev lösningen.

Sedan dess har hennes jobb varierat från köttkock på Le fumoir i Paris, kallskänkschef på Bomans i Trosa och souschef på Stadshuskällaren i Stockholm. Nu är hon åter i Katrineholm.

Ida har alltid gillat att tävla och började redan på gymnasiet då det fanns en valbar kurs i ämnet. Ida har som högst deltagit i SM för Årets unga kock och kom till final både 2012 och 2014.

Sedan två år tillbaka driver hon Ida Eriksson Mat och Vin (www.idamatochvin.se är under uppbyggnad!). Ida hyr ut sig själv som kock, både privat och för företag och erbjuder en exklusiv sorts catering. Sällskapet kan vara från två personer och uppåt. Ida gillar att arbeta med närproducerade råvaror och värnar om Sörmland. Hon håller också i privata matlagningskurser och så hoppar hon in som yrkeslärare på Lindengymnasiet vid behov.

Ida i restaurangen

Vad tycker då Ida är bra egenskaper för den som vill arbeta i ett kök i framtiden? Först och främst viljan och intresset för mat, det måste finnas! Som person behöver man vara nyfiken och gilla att lära sig nya saker. Det är nödvändigt att vara en lagspelare, i ett kök gäller teamwork. Alla är beroende av alla och alla behövs. Att vilja ge bra service och att vara flexibel ser hon som självklarheter.

Så funderar du på att söka till Restaurang och livsmedelsprogrammet i höst? Idas tips är: Känn kraven, visa din vilja och spendera mycket tid i köket där hemma. Du går på gymnasiet för din skull. Lärarna hjälper dig framåt. Om du har en dröm om att arbeta med matlagning och du kämpar så finns stora möjligheter för dig i framtiden!

Och Ida då, vad drömmer hon om? Har hon fortfarande drömmar kvar efter allt hon uppnått? Jo, hon vill tävla igen. Helst i Årets kock och hon vill vinna!

För kontakt med Ida Eriksson: 0730-255 922 eller idaerikssonmatochvin@gmail.com
Text Lena Rosenberg och Ida Eriksson. Bild Lena Rosenberg.

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*