24 november 2014

Erfarenheter och äventyr

När samordnare Catharina A Centing sätter fart så händer det grejer! Det vet alla eleverna på Hotell- och turismprogrammet på Lindengymnasiet. Så när hon frågade sina elever om någon var intresserad av praktik på ett lyxhotell på Island nappade Wendela Widholm direkt. Kompisen Moa Sjöstrand som pluggar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet tyckte det lät spännande och hängde med. I slutet av september reste de iväg till vulkanön Island som var ett nytt land för båda tjejerna.

Wendela och Moa utomhus på Island
Wendela Widholm och Moa Sjöstrand

Några fakta om Island: På hela ön bor det drygt 320 000 invånare. Drygt 120 000 av dem bor i huvudstaden Reykjavik. Valutan heter ISK och landet har 3,6 invånare per kvadratkilometer. Ungefär en tiondel av landet är täckt av is och glaciärer.

snötäckta vulkanberg
Snötäckta vulkanberg i september.

När Wendela och Moa anlände till Hilton Reykjavik Nordica blev de tilldelade ett rum högt upp, våning åtta av nio möjliga. Det blev deras hem under en månad. De åt, sov och jobbade där och de fick många nya vänner bland hotellets personal. Och de fick sina kläder tvättade och levererade till sitt rum! Se beskrivning av hela hotellet här: Hilton Reykjavik Nordica

Moa och Wendela med personalen på middag
Moa och Wendela på middag med hotellets personal

Wendela arbetade i receptionen och Moa i restaurang och bar. Båda tjejerna slogs av vilken ordning och reda som rådde. Allt var perfekt: miljöer, maten och personalens uniformer.  I receptionen fick Wendela lära sig ett nytt bokningssystem så nu har hon dubbel erfarenhet mot vad hon hade innan. Det är en stor fördel för en receptionist att kunna visa på erfarenhet av flera bokningssystem. Hon var tvungen att prata engelska och det gick så bra att nu för tiden är det inga problem med språket. Under denna månad har hon bara träffat på någon enstaka person som vaknat på fel sida. Annars idel glada miner vid in- och utcheck på Hilton!

Wendela i kostym
Wendela i sin arbetsuniform.

Moa fick arbeta med frukostbuffé, brunch, lunch och middag under sina tolvtimmarspass. Hotellets personal var inte bara bra på mat utan även på dryck och till varje middag fick Moa bland annat lära sig om de viner som rekommenderades till maten. Moa och Wendela åt mat i personalmatsalen och de beskriver den isländska menyn som full av fisk och lamm. Annars var det inte så stor skillnad i smaker mot de vi är vana vid i Norden. När tjejerna själva fick välja så åt de helst brunch för där fanns det en vit chokladfontän! Det dyraste de ätit var när de beställde en 7-rätters meny i hotellets restaurang. För den fick de betala ungefär 900 SEK.

Moa i kostym
Moa i serveringskläder.

Den största gruppen som tjejerna arbetade med var en konferens med 400 deltagare. Hilton har kapacitet att ta 650 personer i sin största kongresshall. Till hotellet kom många konferensgäster och besökare till olika events.

Blå Lagunen
"Blå lagunen" på Island

Moa och Wendela arbetade i 2-3 dagar och var sedan lediga i 2-3 dagar och de fick samma schema. Varje arbetspass varade i 12 timmar. På deras fritid blev den en del sightseeing för att upptäcka Island och Reykjavik. De har bland annat ridit på Islandshästar och sett ”Blå lagunen”, ett geometriskt spa. Längs med ”Golden circle” såg de gejsrar och åkte genom en nationalpark. Tjejerna beskriver naturen som vacker, blåsig och grå. På bergen täcktes topparna av snö redan i september.

 Moa och Wendela med en Islandshäst
Moa och Wendela med en Islandshäst

Moa och Wendela rekommenderar andra att åka till ön. De tycker det är värt att hyra bil för att ta sig runt till de olika sevärdheterna i stället för att lägga pengar på olika turer. Som turist på Island ska man ha med sig mycket pengar! Landet är dyrt och valutan ISK är rörlig. De beskriver allt som mycket dyrare än i Sverige, därför blev det heller inte mycket shopping. Men en stickad isbjörnsmössa blev det och gåvor från hotellets ledning som ett tack för bra arbete.

Moa och Wendela åter på Lindengymnasiet
Tjejerna åter på Lindengymnasiet igen.

Med en massa minnen och nya erfarenheter är nu Moa och Wendela tillbaka i skolan. Nu är praktikperioderna över och efter jul är det bara en termin kvar. Sen står världen öppen för dem! Båda längtar tillbaka till Island och beskriver hela resan som jättekul. Det lyser i ögonen på dem när de berättar om sina upplevelser. Frågan är väl egentligen bara vilket land och vilket lyxhotell som lockar mest efter studenten i juni? För de här tjejerna har fått mersmak!

Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*