En porttelefon utanför migrationsverket.

Paula Urbano

Flyktingen av den sorgliga skepnaden

17 januari 15 februari

Paula Urbanos konstnärskap kretsar kring existentiella frågor med fokus på identitet i relation till migration och plats. Hon söker upp livsöden som direkt påverkats av sociopolitiska förhållanden och skildrar konsekvenserna för individen – ett före och efter där betraktaren ofta lämnas att navigera mellan sanning och osanning, verklighet och fiktion.

Arbetet började med att hon erhöll AIR Sörmland stipendiet med förslaget att söka upp någon som sitter i ett av Migrationsverkets förvar i Flen. Sedan oktober 2013, då residency-perioden på Art Lab Gnesta ägde rum, har hon följt en irakisk medborgare som sökt asyl men blivit nekad. Vad händer efter en utvisning? Med medel från konstnärsnämnden hade Paula Urbano möjlighet att följa mannen mellan Flen, Eskilstuna, Bagdad och Teheran

Flyktingen med den sorgliga skepnaden är ett närgånget porträtt där hon med ett personligt tilltal refererar till både litterära - och dramatiska verk för att skildra flyktingens reträtt från ett överhängande dödshot undran från krig och förföljelse.

I Katrineholms konsthall skapar Paula Urbano en arkitektonisk installation där hon bygger upp ett rum i ett rum i ett rum. Hon förvandlar konsthallen till Migrationsverkets väntsal och bygger upp besöksrummet i Förvaret samt köket i mannens lägenhet i Torshälla. Utställningen går stegvis från det offentliga till det privata.

Skicka ett tips om sidan till någon