Motorcykel gjord i fogskum och aluminium

Linda Bäckström

Supernova

10 oktober16 november 

I utställningen Supernova kommer Linda Bäckström jobba vidare på USA-tema. Utställningen tar avstamp i utställningen Jewels som Wetterling Gallery, Stockholm visade i våras.

I utställning Jewels är det bildernas USA som står i fokus. Hennes skulpturer i fogskum och aluminium föreställer föremål som för tankarna till både road movies och gamla westernfilmer, den stora friheten och romantisk nationalism, tron på vapen och kitschestetik, men även till den obrutna viljan att driva civilisationen vidare och att vara bäst. Det är det självsäkert storslagna i klichén av USA som fascinerar Linda Bäckström, till skillnad från den försiktiga återhållsamhet som ofta råder i Sverige.

Linda Bäckström skildrar med sina verk en traditionell maskulin värld, som präglas av den romantiska idén om öppna vidder och den ensamma cowboyen. I Jewels sammanför hon olika välkända bilder, till exempel i skulpturen Saddle Tramp. En klassisk hästsadel är ihopsatt med en choppers signifikanta framgaffel. Det är två olika hästkrafter som möts här, som ändå handlar om samma dröm: frihet. Att motoriseringen som en vidareutveckling av konceptet man/häst/frihet är en avgörande aspekt i den amerikanska självbilden visar inte bara de låga bensinpriserna i USA utan syns även i litteratur, musik (Bruce Springsteen), film (Easy Rider, Thelma & Louise) och reklam (senast Chryslers reklamfilm med Bob Dylan vid Super Bowl 2014). Utställningen är en visuell resa genom ett land med otroligt många ansikten och motsägelser, den visar upp olika aspekter och letar efter något som kan sammanfattas som den amerikanska drömmen men som kanske inte finns på riktigt, utan är just en dröm.


Skicka ett tips om sidan till någon