Tidigare utställningar 2009

Beskuren bild. Foto: Linda Forsell

 

5 december–17 januari
Bara människa?
Linda Forsell


Vad är en man, en kvinna och varför bryr vi oss så mycket om det? Fotografen Linda Forsell vänder upp och ned på begreppen, inte bara när det gäller könsroller.

Kan du se vem som är man och vem som är kvinna? Vad känner du när du är osäker? Hur beter du dig när den med mansröst som du talat med i telefon visar sig vara en kvinna? Är det viktigt? Bara Människa? väcker frågor, om andra och om dig själv.

Beskuren bild. Konstnär: Aina Larsson 

8 november–29 november
Live, love, laugh

Den sörmländska konstnären Aina Larsson ställer ut akvareller och blandteknik med mera. Hon är utbildad på Konstfack i Stockholm och har sedan dess varit verksam i både Sverige och Grekland. Hennes tankespråk är: En del av hemligheten med konsten att leva, är att leva med konst.

Samarrangör: Västra Sörmlands Konstförening

18 september–1 november
Communicative integration and understanding

Fem lettiska samtidskonstnärer; Iveta Laure, Peteris Sidars, Aigars Bikse, Kiril Panteleev och Kristaps Gulbis visar skulpturer och installationer. Konstnärerna har arbetat utifrån temat integration och förståelse där metoden och processen stärker konstverkets budskap. Humor och allvar i möte är genomgående för de fem konstnärerna som speglar den samtid de lever och verkar i.

Samarrangörer: Lettlands Ambassad

 

Foto: Lena Hammarbäck

29 augusti–13 september
LYCKA – ur barns perspektiv

Vad är lycka för dig? Vad är lycka för mig?
Vuxna och barn har ibland olika perspektiv på tillvaron, men det är inte alltid de vuxna kommer ihåg det. I den här utställningen ger vi barnen tolkningsföreträde.
9 förskolor i Katrineholms kommun har utrustat sina 1-6 åringar med digitalkameror med uppdraget att fotografera lycka. Här visas resultatet.
Vilket är ditt perspektiv?

13 juni–23 augusti
”Min djuriska park” Eric Langert
Foto av Mats Ringquist

Fåglar framställda av persiennlameller, fladdermöss av brutna servetter och barnparaplyer, reptiler av bildäck. Ett helt menageri av djur i olika karaktärsskapande material är konstnären Eric Langerts underbara idé. Ett femtiotal skulpturer kommer att roa såväl små som stora. Det är en skattkammare för lärare och pedagoger med lust att experimentera både i tankar och praktik.

16 maj–5 juni
"Hållplats Rostrum" sex konstnärer från Malmö

Sex konstnärer från Galleri Rostrum i Malmö, Ewa Berg, Monix Sjölin, Patrik Gyllander, Lisbeth Grägg, Tuss Marie Lysén och Maria Lavman Vetö kommer att stanna upp och iscensätta en hållplatsutställning på Kulturhuset Ängeln. På Hållplatsutställningarna förhåller sig konstnärerna direkt eller indirekt till den plats där utställningen äger rum. Konsten blir en mötesplats, hållplats, som står och väntar på ett samtal med just dig som resenär och besökare.


 

5–21 april 

Jubileumsutställning av VSK:s konstsamling

Olja av KG SereniusVästra Sörmlands konstförening
1934-2009
Firar 75 år   


 

Målning av en hund. Sigge av Torbjörn Nolkrantz

Torbjörn Nolkrantz

28 februari-29 mars

Torbjörn Nolkrantz är född 1936 i Skara, där han fortfarande är bosatt och verksam. Hans färgfriska måleri betecknas av en naiv lekfullhet och ett direkt tilltal, som resulterar i stämningsskapande bilder med en laddad atmosfär. Han har ett brett motivområde och agerar i gränslandet mellan humor och allvar.

  

Jens Fager - Liten

Ärlighet och sunt förnuft, Jens Fager

31 januari–22 februari

Utställningen visar formgivaren och Märta Bergquist-stipendiaten Jens Fagers grovsågade stolar och kandelabrar som idag används på värdshuset i Julita. Utställningen visar också på framställningsprocessen.


Veckans bild

10 januari–25 januari

Under 2008 har sju KIKK-medlemmar arbetat med projektet Veckans bild, där varje deltagare skapat en bild i veckan i varierande teknik men med givet format. Projektet kan ses som en veckodagbok eller en konstnärlig loggbok, en dokumentation av konstnärliga processer.