9 december 2015

Hampus Larsson får stipendium

Dansföreställning
Foto: Camilla Lucchesi

Kultur- och turismnämndens kulturstipendium 2015 i Märta Bergqvist anda tilldelas Hampus Larsson.

Kultur- och turismnämnden fick in 3 ansökningar och 6 förslag. Av de sökande och föreslagna så framstår dansstuderande Hampus Larsson som den mest meriterade kandidaten. Hampus Larsson har sedan 13 års ålder engagerat sig i Katrineholms kultur- och föreningsliv. Ett engagemang som har tagit honom till den högre utbildning som han nu genomför vid Balettakademin i Stockholm.

Hampus Larssons engagemang och stora intresse för teater och musik gjorde att han hittade till föreningen DuD:s teatergrupper. Det i sin tur utvecklade att han fick kontakt och blev med i Katrineholms ungdomsrevy där han bl.a. var med och satte upp ”Upp till camp” 2010. Samma år sökte han till Kulturskolans musikallinje, där han sedan var med och genomförde musikalen ”Annie” 2011.  Därefter blev det ett naturligt steg till att ta en plats i Katrineholmsrevyns ensemble som han var med och representerade under Revy-SM i Skövde hösten 2013. Hans tid i revyn blev dock kortvarig då han nästkommande år blev antagen till en förberedande dansutbildning vid Karlstads universitet och året därpå var han studerande vid Balettakademin i Stockholm.

Hampus Larssons engagemang och intresse för kulturutrycket dans har tagit honom från klarhet till klarhet och Kultur- och turismnämnden tror mycket på hans förmåga att lyckas och vill med Kultur- och turismnämndens kulturstipendium 2015 i Märta Bergqvist anda stödja och uppmuntra Hampus Larsson fortsatta studier som ett led in på den framtida dansscenen.

Stipendiet är till för ungdomar från Katrineholms kommun och som studerar inom kulturområdet musik, bildkonst, teater, litteratur, dans m.fl. Stipendiet som uppgår till 10 000 kr delas ut på Märta Bergqvists födelsedag den 20 februari 2016.

Förra årets Märta Bergqvist-stipendiat var Kristina Issa.