30 mars 2012

Studiebesök på Karolinska Institutet

Elever i årskurs 2 på Naturvetenskapsprogrammet i Hagströmerbiblioteket

Tisdagen den 27 mars åkte elever i årskurs 2 på Naturvetenskaps-programmet till Karolinska Institutet i anslutning till det årliga temaarbete. I år är temat Sjukdomar och läkekonst genom tiderna.

Vi togs emot i Hagströmerbiblioteket före detta tingshuset i Hagaparken, av Tomas Jansson, läkare och professor på radiumhemmet. Han lotsade oss genom några av husets olika salar och berättade om de boksamlingar som finns där, mest om medicin och annan vetenskap.

Föreståndaren och den drivande kraften, Ove Hagelin, berättade om historien kring böckerna och visade oss några av de äldsta exemplaren. Alla böckerna var äldre än 1850. Det var en imponerande samling och fantastiskt att se hur mycket tid och möda man lagt ner på att skriva dessa böcker.

Eleverna lyssnar på en föreläsning om malaria.

Eleverna fick sedan lyssna på ett par föreläsningar. Först berättade Mats Wahlberg om malaria. Vi fick veta hur malaria angriper kroppen och fick en inblick i hur forskningen kring sjukdomen och dess orsaker har lett fram till en möjlig medicin som skulle kunna rädda miljoner liv varje år.

Den andra föreläsningen var av Abela Mpobela Agnarson om dataprogrammet Gapminder. Programmet presenterar tvecklingen i världen satt i relation till olika parametrar som man väljer själv. Här kan vi till exempel följa Sveriges position genom åren i jämförelse med andra länder när det gäller barnadödlighet, ekonomi eller koldioxid-utsläpp. Programmet finns på internet och så var och en kan leka med siffrorna. Pröva gärna! http://www.gapminder.org/

Efter ett par lediga timmar avslutades Stockholmsvistelsen med ett operabesök. Vi såg Carmen av Georges Bizet. Skickliga sångare och musiker gav oss en härlig musikupplevelse. Mitt i natten återvände vi till Katrineholm och efter en välbehövlig sovmorgon kunde temaarbetet ta ny fart dagen efter.

Katrineholms Tekniska College
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-574 30
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms Tekniska College
* = Obligatorisk uppgift
*