29 april 2015

Gymnasiearbete om rättspsykiatrisk vård

Linnéa Widell
Foto: Annika Linder

Linnéa Widell går sista året på Samhällsvetenskapsprogrammet och valde att göra sitt gymnasiearbete om rättspsykiatrisk vård av vuxna och ungdomar.

Linnéa har använt sig av intervjumetod där hon har tagit kontakt med två stycken personer som är aktuella inom detta område. Hon har gjort en jämförelse mellan ungdomar och vuxna, hur det fungerar och hur lagarna är strukturerade. Hon kontrollerade även om det är möjligt för dessa personer att ta sig tillbaka till samhället och om många får återfall. I hennes diskussion om ämnet syns tydliga olikheter mellan vuxna och ungdomar.

Syftet med arbetet var att få en djupare inblick om rättspsykiatrisk vård och vad det innebär. Denna jämförande studie mellan vuxna och ungdomar och hur olika det bedöms på grund av ålder. En annan sak hon ville få fram var generellt sätt hur många som kommer tillbaka till samhället och hur de får vardagslivet att fungera efter att ha genomgått en behandlingsplan.

Linnéa valde att skriva om detta ämne för att förstå hur det  rättspsykiatriska vårdsystemet fungerar och hur man kan bedöma att en person ska få vård utan att kunna säga ifrån. Tvångsvård är väldigt svårt att förstå och mycket av det hänger ihop genom bedömningar efter lagar. Det mesta ur rättspsykiatrisk vård som handlar om ungdomar är väldigt hemligt och svårt att få information om, det var därför hon ville veta mer om det här området

Skicka ett tips om sidan till någon
Duveholmsgymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-574 30
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Duveholmsgymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*