10 april 2017

Glas, keramik och en resa till Kina

Glas, keramik och en resa till Kina heter utställningen som man just nu kan beskåda i Hörnet på Kulturhuset Ängeln och som är en är en färg- och materialsprakande samlingsutställning av elever som går olika program på Duveholms gymnasiesärskola
 

Individuella programmet C har arbetat med keramik och snö-bilder i ämnesområdet estetisk verksamhet.

Keramik är en långsam process i flera steg. Först tryckte eleverna lera i formar. Leran torkade sedan i minst 2 veckor. Därefter skröj-brändes den. Eleverna målade sedan sina formar och former med angober. Verken torkade ca ett dygn och brändes igen. Formarna och formerna glaserades och torkade igen ca ett dygn för att brännas en tredje gång. Allt som allt har det tagit ca 5 veckor.

Elev med keramikskålar

Snö-bilderna är målade med vit akrylfärg på papper. Eleverna har använt sina händer eller skumgummistämplar.

 

Individuella programmet A och B har arbetat med collage i ämnesområdet estetisk verksamhet.

Eleverna har valt ett abstrakt konstverk som de tyckt om. Därefter har de översatt konstverket till ett collage där syftet varit att hitta former och färger och försöka efterlikna dem med papper, sax och lim.

 

 

Nationella programmen har arbetat med glas i kursen form och design.

Eleverna har arbetat med form och design av glasfat i temat Nobelmiddag under höstterminen 2016. Det har varit ett ämnesövergripande tema och samarbete för Administration, handel och varuhantering AHV och Estetiska verksamheter EV.

Eleverna har blivit inspirerade av materialets många möjligheter och fortsätter arbetet med formgivning och design i egna kollektioner och serviser. Nästa läsår är tanken att elever i EV ska pröva att driva ett företag genom Ung Företagsamhet UF och sälja glas lokalt och förhoppningsvis lite internationellt.

Glasskålar i olika mönster och färger

"2014 sökte vi Athena, ett SIDA finansierat utbytesprogram för elever i våra nationella yrkesprogram. Vår ansökan godkändes och vårterminen 2015 kom 8 elever och 5 lärare från Huaxia Technical Special School i Kunming, huvudstad i sydvästra provinsen Yunnan i Kina.

Under två veckor deltog de i undervisning och aktiviteter för att lära och pröva hur det är i vår skola och hur vi arbetar.

På höstterminen 2015 var det dags för oss, åtta elever, fyra lärare och rektor, att resa till Kunming i Kina för att ta del av undervisning, praktik, kultur och mat under två veckor. På skolan fick vi pröva olika tekniker som batik, träsnitt, väsksömnad, cerenitlera m.fl.

Vi gjorde studiebesök på några arbetsplatser där elever som slutat skolan nu arbetade. Vi åkte buss och tunnelbana själva och prövade att gå på restaurang och beställa mat och vi klarade det jättebra. Vi besökte också en lokal matmarknad och lagade kinesisk mat tillsammans med våra kinesiska lärarkollegor. Det var ett fantastiskt äventyr som vi hoppas på att få göra flera gånger" berättar läraren Anja Cameron. 

Lärare hänger upp bilder från studiebesök i Kina

Utställningen finns i hörnet på Ängeln fram till 19 april. 

Foto: Sara Rydstedt

Duveholmsgymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-574 30
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Duveholmsgymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*