24 januari 2018

Elevporträtt: Alma Jokela

Alma Jokela är 16 år och går i IA3. Vi träffas efter att hon avslutat dagens sista lektion, matematik. Jag frågar henne vad hon tycker om matte.
- Det är kul! utbrister hon. 

Vem är du?
- Jag är en tjej som vet vad jag vill och har höga krav på mig. Jag vill jobba med barn eller i alla fall med människor. Det har jag velat länge.

Alma berättar att högstadiet var struligt och att hon kände sig missförstådd och otrygg. En avstängning i sjuan blev en tuff start på högstadietiden.

- Lärarna förstod mig inte och jag kände mig så osedd. Det skapade en otrygghet och jag slutade gå till skolan. Jag gick nästan inte till skolan alls i högstadiet.

Att börja IA3 har blivit en nytändning för Alma. När jag träffar henne så lyser hela hon. Man kan riktigt se på henne hur nöjd hon är med sin skolgång.

- Förut vågade jag inte säga till när jag inte förstod, det gör jag nu. Lärarna här är jättebra, de ser mig och berättar för mig väldigt ofta att jag kan och att jag är duktig. Jag är här varje dag och känner mig trygg. Det är också skönt att gå i en klass som också haft problem på högstadiet, vi förstår varandra och man känner sig inte så ensam.

På fritiden tycker Alma bäst om att vara hemma och umgås med sin familj.

Vad har du för drömmar och mål?

- Jag ska gå klart IA på ett år, sen vill jag gå gymnasiet och sedan vill jag jobba med barn eller ungdomar. Som vad spelar inte så stor roll bara jag får jobba med människor.

Kommer du att klara det?

- Ja, absolut! utbrister Alma och jag ser verkligen på henne hur stolt och säker hon är på sin sak.

När var du stolt över dig själv senast?
Alma funderar länge på frågan innan hon svarar. Sedan säger hon:

- Det är nog efter varje lektion. Att jag gick dit och att jag gick till skolan.

Efter att jag har träffat Alma så är jag full av energi. Jag slogs verkligen av hur stolt hon var över sig själv. Över att skolan funkar och att hon trivs, och jag tänker mycket på en sak hon sa till mig:
- Att gå IA är ingenting dåligt, det är vägen till någonting bra. 

Text: Sara Rydstedt

Duveholmsgymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-574 30
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Duveholmsgymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*