28 oktober 2010

Elever besökte SOS Barnby i Ukraina

 Mats Andersson, Sara Rydstedt, Nellie Brinter, Sofia Petersson, Christian Lindberg
Från vänster Mats Andersson, Sara Rydstedt, Nellie Brinter, Sofia Petersson, Christian Lindberg

Den elfte oktober gav sig tre elever och två lärare från medieprogrammet av på en resa till Ukraina. Ukraina är ett land som länge präglats av fattigdom och social otrygghet. Missbruk, HIV-spridning och dålig folkhälsa leder till att många föräldrar inte kan ta hand om sina barn. Enligt myndigheter är antalet barn som är i behov av hjälp ungefär 300 000.

Ett av husen från barnbyn i Brovary
Ett av husen från barnbyn i Brovary

Sedan länge har SOS Barnbyar bedrivit familjestärkande verksamhet i Kiev, men sommaren 2010 invigdes den första barnbyn i Brovary, som ligger cirka två mil från Kievs stadskärna, i provinsen Kiev oblast. Målet med resan var givetvis att besöka barnbyn, men även att utforska och lära sig mer om de sociala och ekonomiska förhållanden som landets invånare lever under. Väl i barnbyn samlade man material i form av bilder, intervjuer och film.

Barnby i Ukraina
Lekpark i barnbyn

Eleverna och lärarna fick träffa en mamma som jobbade i barnbyn och även chefen för SOS Barnbyars verksamhet i Brovary. Man hade även med sig presenter i form av leksaker. De resande fick även tid att under vistelsen utforska huvudstaden Kiev, där de bland annat besökte en kyrka och vandrade i tusenåriga katakomber under stadens gator. Kiev är en stor stad med fart och fläkt. Den är byggd på båda sidorna av floden Dnepr och har cirka 2 600 000 invånare. Resenärerna är mycket nöjda med resan, trots en borttappad väska och extrem kyla. Materialet som samlades under resan bearbetas just nu av MPOL3.

 

Duveholmsgymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-574 30
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Duveholmsgymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*