Arkitekttävling Stortorget

Den 25 april 2014 var det tävlingsstart för den allmänna arkitekttävlingen för nytt hus på Stortorget.

I samband med tävlingens avslut den 11 juli kunde vi med glädje avslöja att vi mottagit totalt 135 förslag, var av de flesta kom från arkitektkontor i Sverige och övriga förslag från minst tio olika länder. Kravet för att få delta i arkitekttävlingen var att du kunde följa de kriterier som finns i tävlingsprogrammet för ett komplett förslag. Tävlingen har pågått mellan 25 april till 11 juli. Tävlingen arrangerades av Katrineholms kommun och KFAB i samarbete med Sveriges Arkitekter. 

Klädd till fest - Katrineholms nya torghus

Klädd till fest - illustration: ANDREAS BENGTSSON, ANNA CARLSSON & JOHANNA ENHÖRNING

Ett rationellt hus i skimrande festkläder står äntligen som vinnare i arkitekttävlingen för Stortorget i Katrineholm. Klädd till fest heter Katrineholms nya torghus och anpassar sig till dagens situation och historia men pekar mot framtiden. Arkitekterna bakom förslaget heter Andreas Bengtsson, Anna Carlsson och Johanna Enhörning. Du kan läsa mer om det vinnande förslaget i PDF-filen i högerspalten.

Juryns motivering
Förslaget skapar stadga och lugn i torgrummet, med en balanserad skala och definition som kan passa den mindre staden och platsen väl. Klädd till fest är ett förslag som är tydligt igenkännbart som ”hus” vad gäller proportionering och fasadgestaltning, vilket skapar trygghet och förankring och borgar för acceptans och möjligheter till realisering. Klädd till fest har utformats på ett inlevelsefullt sätt som både klarar av att anpassa sig till stadens skala och ändå tillföra något nytt.

Vinnarna tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, foto: Josefine Karlsson

Vinnarna Andreas Bengtsson, Anna Carlsson och Johanna Enhörning tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström.

Besökare kikar på det vinnande förslaget Klädd till fest, foto: Josefine Karlsson

Samhällsbyggnadsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 00
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*

Mer information

Ladda ned det vinnande förslaget:
Klädd till fest

(PDF, 11Mb)

Digital utställning
Se samtliga 135 bidrag