23 maj 2013

Sörgården fick besök från Tjeckien

Sörgårdens förskola har under ett antal år haft ett givande utbyte med en förskola i Tjeckien. Den här gången var det Sörgårdens tur att vara värd och här berättar Carina Moqvist och Pia Andersson om besöket.

Under några dagar har vi på Sörgårdens förskola haft besök av pedagogerna Hana och Vera från en förskola i Karlovy vary/Tjeckien. Vi har sedan våren 2007 haft ett utbyte mellan några förskolor i Katrineholm och Karlovy vary, som varit mycket intressant. Det har gett oss nya vänner, vi har fått se och uppleva varandras olika natur och kulturliv, besökt varandras förskolor/skolor, bott tillsammans i familjerna och lärt känna varandra. Vi har inte haft ett gemensamt språk, men kroppsspråket fungerar bra ibland och yrkesmässigt så vet vi ju vad det handlar om och kan förstå en hel del utan ord.

Något som varit givande är de pedagogiska diskussionerna som vi kunnat ha tack vare vår pedagog/tolk Jarmila Kocourkovà, som på ett mycket proffsigt sätt gjort våra samtal intressanta, roliga och innehållsrika. Utan henne hade vi inte kunnat delge varandra så mycket vad gäller innehåll i vårt arbete, på grund av språket.

Vi har förutom besök i förskolan även visat runt i vår närmiljö. Något som uppskattats mycket är våra sjöar som inte finns hos dem på samma sätt. Vi hann även med ett besök i Stockholm innan de flög tillbaka till Tjeckien. 

Besökarna Hana och Vera från Tjeckien bygger och konstruerar tillsammans med Mike och Måns.

Utematte med femårsgruppen i skogen, sånglek med rörelser.

Vid grillplatsen i skogen visar barnen Wilma och Elvina vad de leker med i skogen för besökarna Hana och Vera från Tjeckien.

Från vänster:  Carina från Sörgården, besökarna Hana och Vera från Tjeckien, Pia från Sörgården och pedagogen/tolken Jarmila Kocourkovà på väg till Stockholm.

Carina Moqvist och Pia Andersson
Förskolan Sörgården, avdelning Getingen/Krokodilen
Telefon 0150-573 61.

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*