19 maj 2015

Södra skolan i Sverigefinal

En modell av tävlingsbidraget i Future city.

19 NO-elever i årskurs 8 på Södra skolan har byggt en modell av framtidens stad.
Under onsdagen tävlar eleverna med sitt bidrag i riksfinalen i tävlingen Future city.

Flera år i följd har Södra skolans NO-profil deltagit i tävlingen Future city. För några år sedan kom man tvåa – i år kan den placeringen överträffas.

I konkurrens med 1 620 elever från 36 skolor har NO-eleverna tagit sig till final. Under onsdagen åker klassen och läraren Karin Svensén till Tekniska museet i Stockholm. Väl där ska klassrepresentanter frågas ut av en jury innan vinnaren slutligen ska presenteras.

- Jag tror att vi har stora chanser att vinna. Det är vassa elever, de är duktiga, säger Karin Svensén.

"Framtidens stad"

Årets tävlingsbidrag är en modell av framtidens stad som är byggd på vatten. Tanken är att staden ska byggas på kolfiberpelare som ska fästas i havsbotten. 

-Modellen ska visa hur en stad kan vara hållbar i framtiden, en framtidsstad helt enkelt. Hela konceptet ska finnas med – exempelvis hur avfallet ska omhändertas och hur folk ska transportera sig utan bilar, säger Karin Svensén.

En jury med branschrepresentanter från exempelvis Lantmäteriet, Trafikverket och Linnéuniversitetet ska kora vinnaren i finalen som avgörs på Tekniska museet i Stockholm.

Södra skolan deltar i klassen Future city Modell och är en av tre skolor som har nominerats till finalen. Det segrande bidraget belönas med 5000 kronor.

Nomineringen:

”Södra skolan har hela kretsloppet i åtanke när de planerar sin stad och den är till stor del helt självförsörjande. De har flera användningsområden för olika funktioner, till exempel algerna som används i många aspekter av det dagliga livet. Staden har många futuristiska och innovativa lösningar.”

Järvenskolan Södra
Postadress: Oppundavägen 29 A-D
Telefon: 0150-573 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Järvenskolan Södra
* = Obligatorisk uppgift
*