3 september 2015

Nytt läsprojekt på förskolorna

Nu startar årets förskoleprojekt i Katrineholm: Bästis och bundis med Bu och Bä. I veckan var det kick-off inför 80 förväntansfulla förskollärare och barnskötare.

För tredje året i följd arrangeras ett större höstprojekti Katrineholms förskolor för att främja barns lust för språk och läsning. Projektet arrangeras gemensamt av bildningsförvaltningen och kultur- och turismförvaltningen där biblioteket får en viktig roll. 

– Det vi vill uppnå är en del i Läslyftet. Att barn ska kunna läsa när de går ut årskurs ett. Så det vi vill är att främja och stimulera en mer språkutvecklande förskola där man har en mer medveten läsning. Man pratar, lyssnar och språkar på alla möjliga sätt, säger Anette Hellgren, förskollärare och deltagare i projektgruppen.

24 förskolor anmälda

Till sin hjälp har man Bu och Bä och böcker som handlar om dessa karaktärer. Ett inspirationsmaterial erbjuds till de förskolor som har anmält sig, i nuläget 24 stycken, där Bu och Bä-böckerna får en central roll. 
– Men hur man arbetar är helt upp till pedagogerna tillsammans med barngruppen. Det är inte alldeles säkert att det blir Bu och Bä. Det skulle kanske kunna bli en annan bok lika gärna, säger Anette Hellgren.

Koppling analogt och digitalt

En förhoppning är att man ska kunna arbeta digitalt med böckerna, exempelvis genom att låta barnen producera filmer och digitala böcker med enkla redskap. 

– Det kommer vara en koppling analogt och digitalt. Vi läser böckerna om Bu och Bä och sedan blir det något slags digitalt skapande tillsammans med barnen. Det är viktigt för oss att få in det digitala. Det hänger så nära ihop med pappersböckerna i barns vardag i dag och kanske särskilt i deras framtid, säger Linda Göth, bibliotekarie och en av initiativtagarna till projektet. 
– På samma sätt som man måste veta hur man ska bete sig i trafiken måste man veta hur man ska beta sig på nätet och det här är en början på det, fortsätter hon.

Bu och Bä kommer att besöka barnen på förskolorna. 
-Vi kommer läsa böcker, vi kommer att dansa och vi kommer att sjunga tillsammans med barnen, säger Bu och Bä.

Följ projektet på bloggen.

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*