23 januari 2015

Ny succé för Björkviks femmor

Martin Eriksson och Linnea Sten under kvartsfinalen till Vi i femman. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio
Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio

Klass fem på Björkviks skola är vidare i Vi i femman Sörmland.
I går vann de kvartsfinalen mot en klass från Nyköping med 37-20 - den bästa poängsiffran i tävlingen i år.
- Det känns bra att ha gått vidare, säger 11-årige Martin Eriksson.

Björkviks femteklassare har gått vidare till semifinal i Vi i femman Sörmland för andra året i rad. Förra året gick de dåvarande femmorna hela vägen till Sörmlandsfinal, men föll mot Kunskapsskolan från Katrineholm.
I går kväll vann årets tävlande från skolan, Martin Eriksson och Linnea Sten, kvartsfinalen mot elever från Östra skolan i Nyköping med 37-20.
- Jag tycker att de var jätteduktiga. De var väldigt fokuserade och koncentrerade. Jag är väldigt imponerad och stolt, säger klassföreståndaren Christina Assermark.

"Ganska pirrigt"

Både Martin och Linnea berättar att det var spänt inför tävlingen.
- Det var ganska pirrigt. Det roligaste var att få vara med i radion, se hur det ser ut där och att få vara med och tävla såklart, säger Linnea Sten, 11.

Martin Eriksson och Linnea Sten under kvartsfinalen till Vi i femman. Foto: Christina Assermark
Martin Eriksson och Linnea Sten i samband med kvartsfinalen till Vi i femman. Foto: Christina Assermark

Martins och Linneas klasskamrater från Björkviks skola fanns på plats i radiostudion i Eskilstuna - och alla har del i framgångarna. Under höstterminen har klassen tittat på tv-programmet Lilla aktuellt i SVT och diskuterat saker som tagits upp i programmet.
- Det blir många bra uppslag att diskutera det som händer i världen. I dag pratade vi om terrorattacker och terrorism. Då kommer vi in på 9/11, IS och Al-Qaida. Det är överkurs för den här åldern egentligen, men de hör saker på tv och funderar kring det. Det är bra att ta vara på deras nyfikenhet och vilja att lära sig om omvärlden, säger läraren Christina Assermark.

"Blir nog jämnt"

Semifinalen mot Gripsholmsskolan från Mariefred avgörs på torsdag, den 29 januari, klockan 17.00. Tävlingen direktsänds i Sveriges Radio P4.
- Jag vet inte riktigt hur det kommer gå. Det blir nog jämnt. Jag tyckte att Gripsholmsskolan var bra i sin kvartsfinal, säger Martin Eriksson.

I den andra semifinalen möts elever från Nyköping och Vagnhärad.

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*