1 september 2016

Nu får eleverna egna paddor

Ett barn använder en lärplatta.

Nu är det dags för nästa steg i bildningsförvaltningens största digitala satsning någonsin. Fler än 3300 elever i Katrineholms grundskolor får egna digitala verktyg.

- Det känns fantastiskt bra att kunna ge elever och pedagoger tillgång till personliga verktyg. Nu ska vi tillsammans se till att de får bra förutsättningar för att kunna använda utrustningen i undervisningen, säger förvaltningschef Helene Björkqvist.

Redan i vintras påbörjades resan mot 1-1 i Katrineholms grundskolor när alla lärare fick varsin egen dator och lärplatta. Under våren har pedagogerna fått ta del av utbildningar och inspirationsföreläsningar kring sina nya verktyg för att vara förberedda när eleverna nu får sina digitala verktyg.

Används som komplement

De kommande veckorna får elever i årskurs 1-6 sina lärplattor med tillhörande utbildning. Och senare i höst är det högstadieelevernas tur.

- Eleverna är väldigt förväntansfulla inför utdelningen. Vi vet att digitala verktyg kan skapa nya möjligheter i undervisningen. Verktyget ska inte ersätta dagens undervisning, utan vara ett komplement, säger Helene Björkqvist, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Varje enskild pedagog bestämmer själv hur och när lärplattorna ska användas i undervisningen. Personalen kommer även i fortsättningen att erbjudas inspiration och utbildning kring de nya verktygen.

Värdelöst att stjäla skol-padda

I satsningen har kommunen investerat i säkerhetsskåp för att förhindra stölder. När inte lärplattorna används i klassrummet kommer de att förvaras inlåsta.

- Om en lärplatta ändå skulle komma bort av någon anledning kommer vi att spärra den med hjälp av en programvara som finns installerad på varje enhet. iPaden blir då helt obrukbar och kan inte användas till någonting alls, säger Lisa Eriksson, projektledare för 1-1 i Katrineholms grundskolor.

Frågor?

Läs mer om 1-1-satsningen i Katrineholms skolor här.

Du kan också skicka eventuella frågor till larknuten@katrineholm.se om du har några frågor. 

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*