27 januari 2014

Framtidens klassrum är här

Tänk dig att få vandra längst kapillärer eller alveoler i drift. Se hur njuren arbeta eller uppleva hjärtat på nära håll. Visst låter det häftigt!

Loading the player ...

 

Framtidens klassrum är här och på KomTek i Katrineholm har man köpt in ett 3D-klassrum. Med hjälp av interaktiv 3D kan elever ta del av kunskap som tidigare varit svår att förmedla. De flesta av oss har kanske erfarenhet från att ha sett 3D-film på bio. En och annan kanske känner någon eller till och med själv har investerat i en egen 3D-tv hemma i vardagsrummet. Men att 3D skulle flytta in i Katrineholms skolor redan under 2014, det var det säkert inte många som kunde tro.

Jörgen Rüdeberg, verksamhetschef på bildningsförvaltningen berättar hur det kommer sig att man i Katrineholm har valt att köpa in ett 3D-klassrum och vad man hoppas att det ska bidra till.

- Katrineholms skolor vill ligga i framkant och skapa en undervisning som präglas av lustfyllt lärande. Genom 3D kan man lättare visa och ta till sig hur människokroppen fungerar, liksom solsystemet och geometri. Moderna media attraherar ungdomar och ska utnyttjas för att kursplanernas mål uppnås där det är relevant.

Tanken är att pedagogerna ska ha möjlighet att boka utrustningen, men än så länge har man inte riktigt löst logistiken att flytta en 55" 3D-tv mellan skolorna. Kanske blir lösningen att lärare och elever får komma till KomTek och ha vissa lektioner.

Ett komplett 3D-klassrum kostar idag drygt 20 000 kronor per år om man leasar det, så det är inte en helt främmande tanke att Katrineholms skolor på sikt kommer att ha sina egna 3D-klassrum.

Idag finns det färdiga "resor" i hjärtat, lunga, njurar och inom fertilitet. Inom en snar framtid kommer resten av kroppen, matematik och geografi. Visst är det nästan så att man önskar sig tillbaka till skolbänken!

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*