21 maj 2015

Fint pris till Söders NO-elever

Foto: Future City

Södra skolans NO-elever i årskurs åtta prisades för bästa energilösning i den nationella tävlingen Future city.
-De var fantastiskt duktiga, säger läraren Karin Svensén.

Det blev inget förstapris i tävlingen Future city för Södra skolan – men väl ett specialpris. Eleverna ställde upp i tävlingen med en modell som visade hur framtidens stad skulle kunna fungera gällande exempelvis energiförsörjning och avfallstransportering.  

Elevernas idé var bygga staden på kolfiberpelare, fästa i havsbotten. Med moduler ska staden kunna växa eller krympa utifrån befolkningsbehovet. Algpaneler ska dra åt sig solljus och försörja staden med el.

-Det stack ut från alla andra bidrag. De flesta hade vågkraft, vattenkraft och sådant som redan finns. Det här med algpaneler var någonting nytt som juryn inte hade stött på tidigare. Det finns forskning som visar att det kan gå att omvandla sådana material till energi i framtiden, men det är ganska lång tid kvar tills det blir verklighet, säger Karin Svensén.

Pengar till skola i Kenya

Eleverna i NO-profilen var på plats på Tekniska museet i Stockholm där finalen avgjordes under onsdagen. Några representanter från varje nominerad skola fick först gå upp på scenen och svara på frågor från juryn om hur man resonerat i arbetat gällande olika faktorer. Senare på eftermiddagen stod det klart att Södra skolan tog hem Svensk energis specialpris för bästa energilösning. Klassen belönades med 4 000 kronor som ska användas till en kunskapsrelaterad aktivitet. Dessutom innebar priset att en skola i Kenya fick samma summa pengar. Enligt juryn kommer den gåvan att användas för inköp av exempelvis led-lampor.

- Det känns lite extra roligt, det blir mer än att bara vi får ett pris. Våra eleverna var väldigt stolta över att de blev delaktiga i att situationen blir bättre någon annanstans, säger Karin Svensén.

- Det var det specialpriset som kändes bäst ur både kvalitet och samarbete med andra skolor, avslutar Svensén.

Juryns motivering

Amazi sticker ut – inte bara i havet utan på flera sätt. Hela staden är ett unikum av hållbart tänkande när det gäller planering, försörjning av livsnödvändigheter, all infrastruktur och utvecklingsmöjligheter. Kretsloppstänkande och resurseffektivitet genomsyrar allt och det spännande algkonceptet innesluter energifrågor, klimatfrågor, livsmedel och inte minst byggande. Modultänkandet är kreativt utan att bli avskräckande och omänskligt – faktum är att det lockar att flytta till Amazi.

En modell av tävlingsbidraget i Future city.

Järvenskolan Södra
Postadress: Oppundavägen 29 A-D
Telefon: 0150-573 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Järvenskolan Södra
* = Obligatorisk uppgift
*