22 oktober 2018

Åkte till Nya Zeeland för att lära sig om lärande

Malin Olsson på en strand i Auckland, Nya Zeeland.

Malin Olsson, förstelärare på Järvenskolan Tallås, är sedan några dagar tillbaka på plats i Auckland, Nya Zeeland för att besöka universitetet och olika skolor.

Resan blev möjlig tack vare ett stipendie som hon sökte på egen hand samt ett oväntat snabbt svar från Helen Timperley, professor i pedagogik vid universitetet i Auckland. 

Vi ringde upp Malin och ställde några frågor om hennes upplevelser hittills. 

Berätta, hur kommer det sig att du rest till Nya Zeeland? 

- Jag har drömt om Nya Zeeland sedan jag var tonåring. I vintras sökte jag ett stipendium vilket jag aldrig gjort tidigare. Jag sökte 15 000 kronor från Helge Axson Johnson fond och pengarna skulle täcka flyget. Jag skrev ett mejl till Helen Timperley på ren chansning och hon svarade direkt. Hon såg till att jag kom i kontakt med hennes kolleger ifall att jag kom hit under en period när hon inte var här. Sedan hjälpte min kompis Annika, från Forssjö men boende i Auckland, mig att komma i kontakt med en av de två skolor jag ska besöka. Alla har varit extremt tillmötesgående och jag kommer att tillbringa fyra dagar på olika highschools och två dagar på universitetet. 

Vad fick dig att söka stipendiet? 

- Jag ville göra något mer. Jag har ju i mitt uppdrag som förstelärare en inriktning mot ledarskap i klassrummet och då Nya Zeeland ligger i framkant vad det gäller detta, "professional teaching" och goda studieresultat där lärarna har mycket hög status var det enormt intressant att komma just hit. Dessutom kunde jag då förverkliga en barndomsdröm.

Du har kommit på plats sedan ett par dagar – dina första intryck?

- Det är fantastiskt! Vackra vyer, klimatet och inställningen. Ett motto som handlar om att allt löser sig: "She’ll be right". Auckland är en stad med nästan bara villor, här bor 1,4 miljoner men det känns som en mycket mindre stad. Överallt är det nära till sandstränderna och där tillbringar många sin lediga tid med att gå långa promenader barfota, ha picknick eller umgås med andra familjer.

Du ska besöka två olika skolor och universitet – vad hoppas du ta med dig tillbaka i din roll som förstelärare på Järvenskolan Tallås?

- Massor! Jag vet redan att det är lag på att vara hemma på eftermiddagen när barnen kommer hem upp till att de är 14 år, att skolan inte förväntas uppfostra utan utbilda och att man har två veckor hemma för att plugga på inför de stora avslutningsproven. Nu vill jag se hur man bemöter varandra, strukturer, läroplaner, få diskutera undervisning och så vidare. 

På vilket sätt kommer du att förmedla din bakgrund och vårt sätt att arbeta inom skolan i Katrineholm? 

- Visa på olikheterna men även likheterna. Jag har även bjudit in dem att besöka vår stad om intresse finns. Förklara vilka styrkor men även svagheter som jag upplever att systemet i Sverige har. 

Malin Olsson åker hem till Sverige igen den 6 november. 

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*