Unikt sportbilsprojekt

Pojke i gymnasieåldern som svetsarI våras inleddes ett nytt och spännande projekt på Katrineholms Tekniska College. Under ett och ett halvt år kommer 16 elever från Fordons- och transportprogrammet och Industritekniska programmet samarbeta och tillsammans bygga en sportbil av modellen Lamborghini Diablo.

Katrineholms Tekniska College (KTC) har ett unikt och nära samarbete med det regionala näringslivet för att utbilda Sveriges bästa elever inom teknik och naturvetenskap. De regionala företagen är i allra högsta grad delaktiga i utbildningarnas inriktning och utformning för att skapa en så verklighetsbaserad utbildning som möjligt.

KTC:s bilprojekt sponsras av q-one.se, ett forum till för alla som vill bygga och förverkliga sitt drömprojekt. Forumet startades av Johnny Nyberg, en av delägarna i företaget Tollare Sweden. Projektet påbörjades vårterminen 2012 och kommer att pågå tills eleverna, som nu går i årskurs två, tar studenten nästa sommar.

Syftet med projektet är att låta eleverna få planera och bygga en häftig sportbil från start, en kul grej som ska vara intressant och spännande att få vara med och skapa. Karossen kommer att gjutas på Tollare Sweden och därefter fraktas till skolan. Motorn och bildelarna som eleverna kommer att använda för att bygga bilen kommer från Volvo 850. Bilen kommer att genomgå flera besiktningar och kontroller innan den blir godkänd och körklar.

Yrkesskicklighet i världsklass

Eleverna på Katrineholms Tekniska College får möjlighet att mäta sin yrkesskicklighet genom att tävla mot andra ungdomar och därigenom ha chans att kvalificera sig till Yrkes-SM. Tävlingens syfte är att höja statusen och öka intresset för yrkesutbildningar i Sverige. De allra bästa i landet inom respektive yrke får representera det svenska yrkeslandslaget i Yrkes-VM, som arrangeras vartannat år.

Katrineholms elever har varit mycket framgångsrika de senaste åren och har kammat hem ett flertal medaljer i VM. Bland annat tog Anders Wadman brons i mekatronik i Worldskills i London 2011, tillsammans med Viktor Öhlén från Köping. I 2012 års final i Yrkes-SM representeras KTC av Filip Haglund och Anton Mjörnebrant. Filip går andra året på Teknikprogrammet på KTC och tävlar i grenen IT Nätverk Systemadministration. Anton tävlar i mekatronik och är före detta elev på Lindengymnasiets ElprogramBilden: Martin Jonsson, Katrineholms Tekniska College, årskurs 2 på fordonsprogrammet.

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*