Unga snilleblixtar

Glada barn på Trädgårdens förskola som jobbar med sina uppfinningarPå Trädgårdens förskola uppmuntrar man barnens kreativitet och nyfikenhet kring teknik och uppfinningar genom ett koncept som kallas Snilleblixtarna. Förskolebarnen får bland annat skruva isär olika föremål för att lära sig vad de innehåller och använda de olika delarna för att experimentera och uppfinna något nytt.

Syftet med Snilleblixtarna är i första hand att stimulera barns intresse för teknik, uppfinningar och entreprenörskap på ett roligt och inspirerande sätt. Konceptet är ämnesöverskridande och är avsett för barn från förskoleåldern till och med årskurs 5. Arbetssättet är utarbetat av den ideella föreningen Snilleblixtarna i Sverige som bildades 2006. Upphovsmannen Anders Rosén började dock testa metoderna redan i början av 90-talet. I dag har Snilleblixtarnas koncept spridit sig och används i många förskolor och skolor runt om i hela landet.

På Trädgårdens förskola har man arbetat med Snilleblixtarna sedan 2009. För att få kunskap om den teknik som omger oss och lära sig att använda olika typer av verktyg får alla fyraåringar på förskolan arbeta med några av Snilleblixtarnas moment som kallas pilla, klura, upptäcka och skapa. Barnen får själva ta med sig verktyg och en teknisk pryl eller leksak hemifrån, till exempel en gammal radio eller radiostyrd bil. Tillsammans med förskolepedagogerna skruvar barnen isär föremålen för att se vad som finns inuti, för att därefter fundera vad de skulle kunna bygga av delarna. Barnen får även vara ute i skogen och leta material som de vill använda till sina uppfinningar, såsom stenar, mossa och till och med skräp.

– Det är jätteroligt att se barnen arbeta med sina experiment, fantasin bara flödar. De har byggt allt ifrån flygande robotar till minilekparker. Vi märker att Snilleblixtarnas arbetssätt stimulerar barnens nyfikenhet samtidigt som det bidrar till att öka barnens självkänsla och kreativa förmåga. De tränar även på lagarbete och får mer tillit till varandra, säger Lotta Holgersson, förskolepedagog på Trädgården.

Varje höst arrangerar Trädgårdens förskola en utställning där barnen ställer ut sina egna uppfinningar, vilket har varit ett mycket uppskattat inslag bland både barn och föräldrar.

Bilden: Dante Johansson, Förskolan Trädgården.

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*