Johan Larsson i snösvängen

Johan Larsson tar en paus från röjningen. Foto: Jan Jonasson

– Snöplogarna rår inte på isen, säger Johan, där behövs hyveln. I Katrineholm är det bara Johan som kan köra den stora hyveln. Man kan ploga med den, men främst används den för att skära bort knaggel och is från gatorna. 

Följer schema

När det börjar snöa följer snöröjningen ett särskilt schema. Några har alltid jour, Johan har själv jour fem veckor om året, men snöar det rejält ringer basen runt till alla. Röjningen börjar vid 2-3-tiden på morgonen och prioriteras efter snömängd. Gång- och cykelvägar ska plogas när det är 3 cm snödjup, matarvägar som Trädgårdsgatan, Djulögatan och Ringvägen ska plogas vid 6 cm. Ute i villaområdena är snögränsen 12 cm för jouren, så har det snöat 11 cm får villaområdena vänta till ordinarie arbetstid. 

Mer beröm än skäll

Snörika vintrar klagar en del nästan automatiskt på snöröjarna, men Johan tycker att han och kollegorna får beröm oftare än skäll.

– Folk gör tummen upp och är glada när man fått bort snön. Ibland blir folk sura om jag plogar vallar mot deras garageinfart,

men de flesta förstår ju att snön måste ta vägen någonstans. När han röjer i bostadsområdena ser han till att dela gatorna på mitten, om det ligger hus på båda sidor. – Skulle jag ploga så att all snö hamnade på ena sidans garageinfarter skulle det bli ett ramaskri, skrattar Johan. 

Jobb också på sommaren

När snön smält finns det andra arbetsuppgifter, för både Johan och hyveln. Hyveln används för att underhålla grusvägar och småvägar – men framförallt vid vägbyggen. På vårarna är det ofta arbete med att laga plogskador, det kan vara kantstenar som slagits loss av snöplogarna. På hösten börjar jakten på Stora torgets julgran. Den ska vara minst 18 meter hög och se snygg ut. Johan och kollegorna letar både på kommunens mark och hos villaägare – husägare brukar bli glada om de får hjälp med fällning och bortforsling av en stor gran från sin trädgård. 

Bäst och sämst

Det bästa med jobbet är omväxlingen, självständigheten och jobbarkompisarna, tycker Johan. Han trivs med tryggheten i ett fast, ganska stabilt arbete och skulle inte vilja byta arbetsgivare efter ett par år, som många gör nuförtiden. Tråkigast är att städa torget. I år har Johan jour på nyårsnatten, då kommer han att få plocka skräp med tång efter nyårsfirarna. – Det kommer att vara massor av trasigt glas och hundratals fyrverkeritårtor, det blir inte så kul, säger Johan. Många är inte medvetna om hur mycket vi gör. Man märker det först om det inte görs.

Text: Cecilia Tuohy Foto: Jan Jonasson

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*