Det bästa är att jobba med människor

Bilden: Maria pratar med en av de boende. Foto: Jan Jonasson, Succé. 

Maria Tillnell är undersköterska och arbetar på Norrgläntans demensboende som drivs av Katrineholms kommun. Nyligen har hon uppfunnit ett hjälpmedel till de boende. (läs hela artikeln som pdf, här i högerspalten.)

Åtta dementa personer bor på varje avdelning. Personalen består av sex undersköterskor, som jobbar dag, kväll eller helg. – Det bästa med jobbet är att jag arbetar med människor, säger hon.

 

En vanlig dag börjar Maria kvart i sju på morgonen. Hon tar en fika med arbetskamraterna och går igenom dagens schema. Nästan varje dag är det någon aktivitet, som fotvård eller frisör.  

Vårdarsång ger glädje i vården

Maria och hennes kollegor använder mycket sång och musik i arbetet. Hon har alltid sjungit och trallat för sig själv mycket och blev erbjuden att gå en kurs i Eskilstuna som fokuserar på sången som  hjälpmedel – ”Vårdarsång”.

– Många av de dementa kan inte prata längre, men sjunga eller tralla kan de flesta. Jag minns en kvinna, som satt i rullstol. En del i personalen använde lyft för att flytta henne. Sedan jag gått ”Vårdarsång” prövade jag att sjunga ”Rönnerdahl” för henne och ta henne i händerna, då flyttade hon sig av sig själv i ett valssteg. Vilken besparing för våra ryggar och vilket härligt ögonblick det kan bli, bara av lite sång, utbrister Maria entusiastiskt.

Maria tycker mycket om sitt arbete, men hon önskar att undersköterskeyrket fick högre status, kanske också att fler män kom in i yrket.

Lugnt vid måltiderna

Måltiderna på boendet är viktiga. De markerar tidens gång och dagarna får ett innehåll. Personalen är noga med att duka fint, tända ljus och göra måltiderna speciella. De uppmärksammar helgerna med något extra, det kan bli ostbricka och ett glas vin till exempel.

– Måltiderna ska vara lugna. Alla sitter ned, det finns inget som är så irriterande som när någon håller på och skramlar med disken när man ska äta

Sköts som ett hem

Personalen sköter boendet ungefär som man sköter ett hem, med tvätt, städning och planering framåt. Fikat klockan tre är uppskattat.

– Jag brukar hitta på sockerkaksrecept och testa, blir det inte så lyckat är de boende glada ändå. De kommer ut i köket och tycker att det luktar gott. Dofter blir viktiga när man är dement, precis som musiken.

Anhöriga vill gärna att de boende ska vara med och hjälpa till, men det är inte alltid det fungerar. – De kanske säger ”mamma har alltid tyckt om att skala potatis”, säger Maria, men om man ger mamman en potatisskalare och hon inte längre vet hur hon ska göra kan det bli väldigt tungt för henne. Man får aldrig förnedra de boende.

Uppfinnaren

Den tanken, att inte förnedra, ligger bakom Marias uppfinning. De dementa har ofta dålig bålstabilitet och hasar ned i sina stolar och rullstolar. Det finns selar, men Maria tyckte att det var kränkande att sätta en sele under kjolen på damer, dessutom blev det  obekvämt med nylonselarna. Hon började fundera på en lösning, och utvecklade en dyna med en kil, som passar in bekvämt mellan benen. Nu är dynan klar och patentansökan inskickad. Maria hoppas att något företag som tillverkar och säljer hjälpmedel ska ta in dynan i sin produktion. Hon har dessutom fler idéer, men de är förstås hemliga än så länge.

Text:Cecilia Tuohy

Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*