22 januari 2013

Pressmeddelande: Den som är satt i skuld är inte fri och den som spar han har

Två talesätt; Den som är satt i skuld är inte fri och Den som spar han har. Med detta i åtanke kommer Katrineholms kommun att lösa samtliga sina låneskulder och delar av kommunens pensionsåtagande samt investera pengar i ett sparande.Grekland brottas med gigantiska finansproblem. Många andra länder i Europa väntas skärpa sina finanser för att inte hamna i samma onda spiral som Grekland. Här på hemmaplan höjer riksbankschefen ett varnande finger till svenska hushållen att de måste börja amortera mer på sina bolån. Mitt i denna ekonomiska virvelvind väljer Katrineholms kommun att lösa hela sin låneskuld och delar av pensionsåtagandet, sammantaget 650 miljoner kronor.

 – Vi löser samtliga våra lån på totalt 250 miljoner och vi löser in pensionsåtaganden för 400 miljoner. Att vi kan göra detta beror på att våra bolag, kommunalt helägda, betalar tillbaka sina skulder till oss och tar upp egna lån istället. Det här innebär att vi sänker våra kostnader med cirka 1 miljon kronor i månaden fram till 2030. Dessutom får vi en reserv på 40 miljoner kronor som vi kommer att placera klokt för att göra satsningar med, säger Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

– Att vara en helt skuldfri kommun är ganska ovanligt i dagens Sverige. Av totalt 290 kommuner i landet var 20 kommuner skuldfria 2011. Nu kan vi räkna in Katrineholms kommun till den unika skaran.

I och med dessa åtgärder följer Katrineholm också lagen om Effektivare ränteavdragsbegränsningar.

För mer information kontakta
Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, telefon 070-665 28 22

Skicka ett tips om sidan till någon
Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*