16 juli 2014

PRESSMEDDELANDE: Arkitekter från hela Europa tävlar för Katrineholm

Den 25 april var det tävlingsstart för arkitekttävlingen där uppdraget var att rita nytt hus vid Stortorget i Katrineholm. Tävlingsjuryn har mottagit cirka 130 förslag, var av de flesta kommer från arkitektkontor i Sverige och övriga förslag från minst sex olika länder i Europa.  

Illustration över Stortorget i Katrineholm, av: Thorbjörn Andersson & Pege Hillinge, SWECO.

Katrineholms torg var i begynnelsen en livlig handelsplats dit man åkte med häst och vagn för att köpa och sälja varor och för att träffas. Genom åren har torget förändrats. Från parkeringsplats till dagens ganska folktomma torg. 

Det ville Katrineholms kommun ändra på, därför utlystes en arkitekttävling. Tanken med det nya huset vid Stortorget är att det ska vara ett landmärke och en symbol för Katrineholm – Sveriges Lustgård.

– Det är roligt med ett sådant stort intresse från arkitektkåren, både nationellt och internationellt, och att de vill vara med och utveckla Katrineholm. Jag är övertygad om att vi kommer att hitta ett förslag som kommer tillföra Katrineholm stora värden och samtidigt bli det utropstecken som gör oss intressanta för andra investeringar som i sin tur skapar intresse för Katrineholm som utvecklingsort, säger samhällsbyggnadschef Lars Hågbrandt. 

Arkitekttävlingen har utlysts av Katrineholms kommun tillsammans med Katrineholms Fastighets AB (KFAB). Tävlingen arrangeras i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Vecka 40 tillkännages vinnaren av tävlingen och prisutdelning äger rum.

För mer information kontakta:

Lars Hågbrandt, chef samhällsbyggnadsförvaltningen, telefon: 0150-570 79.

John Bovellan, stadsbyggnadsingenjör och tävlingsfunktionär, telefon: 0150-571 98.

Illustration: Thorbjörn Andersson & Pege Hillinge, SWECO.

Skicka ett tips om sidan till någon
Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*