25 juli 2014

Tips och råd i värmeböljan

SMHI har utfärdat en varning klass 2 för extremt höga temperaturer i Södermanlands län. Minst fram till på lördag (26 juli) väntas maxtemperaturen kunna nå 30 grader. Här får du tips på hur du på bästa sätt hanterar värmen.

Djulöbadet, foto: Lena Hammarbäck

Vad kan man göra själv vid en värmebölja?

För att minska hälsoriskerna för äldre i samband med värmebölja kan man se till att hålla sig sval och ersätta den vätska som lämnar kroppen när man svettas.

Råd vid värmebölja

  • Var uppmärksam på temperaturen. Risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.
  • Drick mer än vanligt, vänta inte på törstkänsla. Ät gärna mat som är rik på vätska, till exempel grönsaker och frukt. Någon extra skiva saltgurka eller annan lätt saltad mat kan vara bra för att ersätta det salt man förlorar när man svettas mer än vanligt. Undvik söta drycker och alkohol, eftersom att de verkar uttorkande.
  • Försök ordna sval miljö. Vistas i bostadens svalaste rum. Sov gärna i källarrum. Vädra på natten när det är svalt och stäng ute värmen på dagen genom att dra för fönster med gardiner, persienner och markiser. Sätt upp en termometer inomhus, gärna i alla rum. Inomhustemperaturen kan skilja sig åt med flera grader i olika rum. Är temperaturen över 25 grader i rummet där man vistas bör man flytta till en svalare plats.
  • Svalka kroppen. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i bomull eller linne är svalare än åtsittande kläder i syntetmaterial.
  • Minska fysisk aktivitet. Undvik fysisk ansträngning dygnet runt.

Om du behöver vård

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar man känna sig yr eller onormalt trött kan det också vara en signal för att hälsan är påverkad.

Får man sådana besvär i samband med en värmebölja ska man kontakta sin hälsocentral eller telefonnummer: 1177 sjukvårdsrådgivningen för råd.

Skicka ett tips om sidan till någon
Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*