10 november 2014

Biespåret åter invigt

Löpare ger sig ut i Biespåret. Foto: Marie Moqvist

I torsdags kväll samlades närmare 70 personer för att vara med vid nyinvigningen av det totalrenoverade motionsspåret i Bie. Invånarna var mycket förväntansfulla och tränaren för ett ungt idrottslag hade helt sonika gjort kvällens träning till att springa invigningsloppet. 

Den mörka höstnatten lystes upp av en rad marshaller fram till ett band som var spänt rakt över spåret. Josefin Karlsson, ordförande i Bie GoIF, hälsade alla välkomna och bjöd sedan vice ordförande i service- och tekniknämnden, Ulrica Truedsson, att invigningstala.

- Det känns väldigt roligt att få inviga det här fina spåret nu. Biespåret är en av de största investeringarna under det här året faktiskt, och det har blivit väldigt fint. Jag hoppas och tror att det kommer vara till stor glädje för många motionärer under många år framåt.

Service- och tekniknämndens vice ordförande Ulrica Truedsson klipper bandet. Foto: Marie Moqvist

Sedan klippte hon bandet. I samma stund slogs den nya belysningen på och vips blev det väldigt ljust i den mörka skogen. Därmed gav sig deltagarna i invigningsloppet ut på spårets premiärvarv och belönades med korv, dricka och diplom efteråt.

Efter invigningsloppet bjöds deltagarna på korv och dricka. Foto: Marie Moqvist

- Vi synade våra motionsspår i fjol och Biespåret var det som var i akut behov av renovering. Nästan alla av de gamla kreosotstolparna var rötskadade och belysningen var undermålig. Nu har vi bytt ut de tryckimpregnerade stolparna mot miljövänliga stolpar i glasfiber som är täckta i uv-beständig plast, berättar kommunens drifttekniker Daniel Lagmyr som arbetat med renoveringen.

Likaså har armaturen bytts ut mot energisnål och miljövänlig LED-belysning som lyser starkt och klart. När man ändå var i farten med stolpar och armatur så togs tillfället i akt att även fixa det dåliga underlaget - spåret har fått genomgå en helrenovering.

- Vi bytte ut det mjuka spånet mot stenmjöl. Det är både billgare och mer hållbart så nu är hela Biespåret väldigt miljövänligt. Och det bästa är Runmarska knappen; om man vill motionera efter klockan 22, när spåret är släckt, kan man själv trycka på den och tända upp spåret i en timme, förklarar Daniel Lagmyr nöjt.

Daniel Lagmyr, till vänster, visar med hjälp av en kollega var Runmarska knappen sitter. Foto: Marie Moqvist

Knappen har fått sitt namn efter Runmar Eriksson som arbetar i kommunen och tidigare skötte om Biespåret. De som var på plats för att ta sig runt spåret under invigningskvällen var alla väldigt nöjda med sitt nya fina motionsspår.

Deltagarna sprang, joggade eller gick runt Biespåret under invigningsloppet. Foto: Marie Moqvist

Skicka ett tips om sidan till någon
Service- och teknikförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Service- och teknikförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*