4 oktober 2013

Kungliga blomsterflickor i tre generationer

Tre bilder, tre generationer med flickor som lämnar blommor till kungligheter. Foto från vänster: Stig Eldh, fakismil från Katrineholms-Kuriren 12 september 1980 (fotograf ej angiven) samt Hanna Maxstad.
Tre bilder, tre generationer med flickor som lämnar blommor till kungligheter. Foto från vänster: Stig Eldh, faksimil från Katrineholms-Kuriren 12 september 1980 (fotograf ej angiven) samt Hanna Maxstad.

Vid ankomsten till Katrineholm mottogs kungaparet utanför Stadshuset Gröna Kulle. Blommor överlämnades av en liten blomsterflicka som fått ett hedersuppdrag som förpliktigar – både mamma och mormor har tidigare fått uppdraget att överlämna blommor till kungligheter.

Den 30 maj 1954 besökte dåvarande kungen, Gustaf VI Adolf, den lilla orten Vitaby i östra Skåne. Dagen före kungabesöket fick barnen i Grevlunda skola en lektion om kungen och landshövdingen. Nästa dag gick de i samlad tropp till Vitaby station dit kungen anlände med tåg i sin blå kungavagn.

– När jag stod vid stationen sa fröken till mig ”Ta av dig koftan för du ska ge kungen blommor”. Först kom landshövdingen fram och frågade om jag visste hans namn. ”Per Westling” svarade jag utan att tveka. Sedan kom kungen fram och han frågade istället ”Vad heter du då, lilla vän?”, berättar Elsie Lönnqvist.

Den då nioåriga Elsie sade sitt namn och överlämnade blombuketten med en djup, elegant hovnigning, förevigad av pressfotograf Stieg Eldh.

Onsdagen den 10 september 1980 besökte kung Carl XVI Gustaf Vingåker på sin Eriksgata. Mottagningen var vid Säfstaholms slott och denna gång fick Elsies dotter Marie Moqvist, tolv år, gå fram och överlämna blommor.

– Jag hade övat på hovnigningen. Men när jag skulle göra den stod jag mitt i ett trappsteg så det gick väl sådär. Drottningen tog emot blommorna och de tackade så mycket bägge två och tog mig i hand. Jag tvättade den inte på en vecka efter det och alla mina klasskompisar ville ta på den handen. Det var stort med kungabesök, minns Marie Moqvist.

När det var dags för kungaparet att besöka Katrineholm, vad var då mer givet än att Maries dotter Malva fick gå i mors och mormors fotspår? Men då hon bara är tre år lades planerna på en hovnigning åt sidan.

Malva var mycket fokuserad på uppgiften och gick bestämt fram för att lämna buketten. Men den var tung, fick slagsida och trots en snabb parering från drottningen bar det sig inte bättre än att den åkte i backen. Vår barnkära drottning bara skrattade och hjälpte Malva att göra om proceduren och då gick det bra. Drottningen fick även med sig ett brev och bilder med hela historien om familjetraditionen att lämna blommor till kungligheter.

Tack så mycket! Ja, vi fick höra om det i bussen på vägen hit, så roligt. Och så söt du är lilla Malva, sade drottningen med blomsterflickans hand i sin.

De tre blomsterflickorna i dag, Marie Moqvist, Malva Moqvist och Elsie Lönnqvist. Foto: Jan Jonasson.
De tre blomsterflickorna i dag. Foto: Jan Jonasson.

Skicka ett tips om sidan till någon
Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*

Relaterat

Blombuketten