Saperemetoden

Nyhemsskolan tar nu klivet mot en bättre matupplevelse för alla elever och personal. Som första högstadieskola i Katrineholms kommun förbereder vi för att kunna arbeta enligt Saperemetoden som bygger på:

• att flera sinnen i kombination måste användas för att kunna göra en riktig bedömning av livsmedel och maträtter
  • att det man äter och dricker i kombination har betydelse för smakupplevelsen
  • att ge kunskap om hur luktsinnet, synen, hörseln och känselsinnet fungerar och är uppbyggt
  • att ge kunskap om hur produkter och miljö påverkar upplevelsen
  • att ge inspiration och skapa referensramar för att undersöka vad och hur man äter i andra kulturer.

SAPERE-metoden kan översättas till ”med alla sinnen”. Metoden föddes på 70-talet  i Frankrike. Jacques Puisais är upphovsman till metoden, som finns beskriven i boken "Le Goût et l`Enfant". 1994 togs materialet till Sverige med hjälp av Grythyttans Carl Jan Granqvist, som översattes och används nu i arbetet för bättre matvanor hos barn.

För Nyhemsskolans del kommer detta bl.a. att innebära att eleverna får frukostservering, en trevligare lunchmiljö samt ekologisk och näringsrik mat. De kommer också att få undervisning kopplad till mat som går att implementera i de allra flesta skolämnen.

Flera skolor i Katrineholms kommun arbetar idag enligt denna metod där Skogsborgsskolan är pionjären.

Nyhemsskolan
Postadress: Bokvägen 3