Ung Företagsamhet

Den 17 mars i år utsågs Lindengymnasiet till Årets UF-skola på UF-mässan i Nyköping. Mycket stolta kan vi också meddela att UF-företaget Natureskin vann pris för Bästa Affärsplan och fick ett andrapris i kategorin Årets logga.

Med program som Handels- och administrationsprogrammet, Hotell- och turismprogrammet, Restaurang och livsmedelsprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet samt Ekonomiprogrammet får Lindengymnasiet givetvis många unga blivande företagare som elever. Dessa entreprenörer kan under sin studietidprova på att starta och driva ett företag inom UF- Ung företagsamhet.

”Ung Företagsamhet är en ideell och obunden utbildningsorganisation med syftet att tillsammans med skolan införa entreprenörskap och ett engagerat näringsliv i utbildningssystemet.” (http://www.ungforetagsamhet.se/organisation/om-ung-foretagsamhet 2014-11-25). Organisationen tillhandahåller bland annat fortbildning, seminarier, möjligheter till stipendium och utbildningsmaterial för elever och lärare.

På Lindengymnasiet har vi under läsåret 2014/2015 haft företag igång från Handels- och administrationsprogrammet, Hotell- och turismprogrammet och Ekonomiprogrammet. Det är hela 17 företag som har startat och som nu drivs vidare enligt uppgjorda affärsplaner. Några av dem kommer att lyckas riktigt bra och några av dem kan komma på att deras idé inte bär sig. Det hela är en del av lärandet och att göra ”fel” under studietiden ger bra erfarenheter.

Monterbygge på mässan Våga vara egen 2014
Att bygga montrar är för de flesta en ny upplevelse. Bilden är från UF-mässan ”Våga vara egen” i Eskilstuna våren 2014.

Eleverna deltar bland annat på mässor och några av dem deltar i Företagspitchen som anordnas av Sörmlands sparbank och Sparbanken Rekarne. I Företagspitchen presenterar UF-företag sin idé inför en jury. Juryn består av affärsutvecklare med stor erfarenhet av entreprenörskap och företagande. Deltagarna får tips och råd om utveckling och deltar i en tävling där de kan vinna 10 000 kr.

Alexander Ljungman och Agust Öhman driver UF-företaget AA-Sport. Deras affärsidé är att förbättra, förenkla och maximera sina kunders vardag i allmänhet och deras tränande och idrottande i synnerhet. De säljer små, smarta och praktiska hjälpmedel för träning och idrott. Det som är allra roligast med att driva ett UF-företag tycker de är att stå på mässor och då förhoppningsvis få sälja mycket. Det finns många utmaningar med deras projekt, säger de. Bland annat att sälja in sina produkter och att göra AA-Sport känt. Killarna ser andra möjligheter med detta projekt mer än att lära sig starta och driva företag. De jobbar på att bygga upp ett stort kontaktnät i Katrineholm med andra företagare. I september 2014 blev de Månades UF-företag.

Lärarna Maria, Britt-marie och Fredrik
Maria Jacobsson, samordnare och lärare på Handels- och administrationsprogrammet, Britt-Marie Eriksson, verksamhetsutvecklare och Fredrik Hernblom, samordnare och lärare på Ekonomiprogrammet lastar av mat till våra elever på vårens UF-mässa i Eskilstuna.

Fredrik Hernblom är samordnare och lärare på Ekonomiprogrammet. Han ser UF som en spännande och kreativ utmaning där eleverna fritt får utveckla och realisera sina egna affärsidéer. De mest framgångsrika idéerna är oftast de som är enklast och de mest spännande idéerna kan lätt vara för omfattande och kräva en hel del kapital, säger Fredrik. En av många kul idéer han sett över åren var när ett par tjejer gjorde en utveckling från vetekudden till att sy vete-tofflor. De värmde kalla fötter bra!

Maria Jacobsson är samordnare och lärare på Handels- och administrationsprogrammet. Hon tycker att UF lär eleverna att ta ansvar och utveckla sina förmågor att planera, genomföra och utvärdera sitt arbete. Några elever upplever ”pappersarbetet” med konstituerande styrelsemötesprotokoll och bolagsordning som utmanande men det är nyttigt att lära sig. Hennes bästa tips till framtida UF-företagare är att inte skjuta upp saker utan börja jobba direkt och se till att ha ordning på alla sina dokument. Våga satsa, det är processen i sig som är lärorik, inte resultatet i försäljningen, säger Maria.

Utvecklingsledare Britt-Marie Eriksson
Britt-Marie Eriksson, utvecklingsledare på Lindengymnasiet.

Utvecklingsledare Britt-Marie Eriksson har lång erfarenhet av UF-företagande och ser gärna att eleverna får pröva sina idéer.  Hon tycker att UF ger en viktig dimension till utbildningen, erfarenheter som eleverna inte kan få genom att läsa en bok eller höra andra berätta om. Lindengymnasiet vill gärna lyfta sin UF-verksamhet och arbeta för att så många som möjligt ska prova på eget företagande under gymnasietiden. Utmärkelsen till Årets UF-skola i Sörmland 2015 ger oss ett kvitto på att det vi gör är bra!

Lindengymnasiet
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet