Restaurang- och livsmedelsprogrammet 2015

När vårterminen på det sista gymnasieåret har startat och kommit igång ordentligt så börjar så småningom redovisningarna av Gymnasiearbetet på samtliga gymnasieprogram. Först ut på Lindengymnasiet är Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Det är dags för eleverna att visa sina färdigheter och "knyta ihop säcken". Beroende på vilken inriktning eleven har valt så arbetar de antingen med matlagning eller med servering. Eleverna som valt spår Servering får en budget för att sköta dekorering och dukning för gästerna. De gör bordsryttare och designar menyer som ska ligga på borden. När gästerna kommer ska de hälsas välkomna, servitören/servitrisen tar dryckesbeställning, presenterar menyn och självklart så serverar de. Under en middag kan det hända oförutsedda saker som att en extra gäst dyker upp och kanske har den gästen önskemål om specialkost eller frågor om menyn. Serveringspersonalen ska givetvis kunna hantera det oförutsedda och göra det proffsigt.

För de blivande kockarna gäller följande: De får en budget och ska sedan skapa en a la cartemeny för 10 personer. De sköter beställning av råvaror och provlagar sina rätter. Bara fantasin och så givetvis budgeten sätter gränser. Nu får de en chans att bestämma helt själva! Planering av tillagning och upplägg på fina tallrikar sköter de själva. Menyn serveras en panel av elever, lärare och branschkunniga som bjuds in speciellt till en tre rätters a la carte.

Bedömning pågår

Nedan bilder på några av de rätter som har serverats:

Förrätt
Förrätt: Sallad på rädisor med lax.

Varmrätt lamm
Varmrätt: Hjorttracks med honung och smörbakad blomkål, potatispuré samt rödvinssås med smak av körsbär.

Varmrätt kyckling
Varmrätt: Ostfylld baconlindad kycklingfilé med örtcrème och rostad potatis.

Efterrätt
Efterrätt: Blåbärssorbet på nötbädd med chokladkaka, chokladcrème och minimaränger.

Efterrätt choklad
Efterrätt: Daimbakelse i chokladskal

Eleverna får efter middagen berätta om sin upplevelse av hur det har gått. De får frågor och feedback och möjlighet att bemöta eventuell kritik. Allt i syfte att lära inför framtiden! Mätta och förhoppningsvis nöjda lärare sätter sedan betyg på helheten med gästernas bedömningar som underlag. Smak, stil, tillagning, tajming och samspel mellan kock och servering är bara några av de saker som vägs in.

Om du skulle vilja smaka våra elevers matlagning så har Lindengymnasiet bordsservering i restaurang Resedan och under våren så är det våra elever som agerar köksmästare. Menyer och kontaktinformation för bordsreservation hittar du här.

Lindengymnasiet
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet