Louise- blivande sjukgymnast

Louise Nystrand

Så här berättar Louise som gick ut från Ellwynska skolan våren 2013 om tiden på skolan och om hur det är att studera vidare.

Jag heter Louise och fyller snart 20 år. Jag bor tillsammans med min familj i Forssjö utanför Katrineholm. Till vardags studerar jag till sjukgymnast, eller fysioterapeut som är vår nya titel, vid Linköpings universitet. När jag inte pluggar är jag ofta nere på friskis och svettis och tränar eller värdar, experimenterar i köket eller jobbar på sjukhuset. Jag är en glad och positiv person som gärna lyssnar innan hon handlar och som inte vill göra något halvdant, ska det vara ska det vara ordentligt.

Jag valde vård- och omsorgsprogrammet på Ellwynska skolan dels för att jag var ganska säker på att jag ville jobba med människor i framtiden och dels för att det var en liten skola, små skolor får ofta en familjär känsla vilket jag gillar. Jag hade ingen i min närhet som jobbade inom vården när jag sökte till Ellwynska skolan, så jag visste egentligen inte vad som väntade mig, vågat tyckte vissa. Men jag har aldrig ångrat att jag valde omvårdnadsprogrammet. Idag har jag undersköterskeyrket att falla tillbaka på om något oförutsett skulle inträffa och jag kan jobba extra under min utbildning.

Under min gymnasietid utvecklades jag mycket som person, jag hittade nya vänner, nya intressen men framför allt hittade jag mig själv. Att skolan är så liten gör att varje elev kan och får ta plats, även om man inte känner alla så känner man igen alla.

Sedan jag tog studenten sommaren 2013 har jag hunnit plugga första terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, men jag insåg ganska snart att det inte var sjuksköterska jag skulle bli. Så jag sökte till sjukgymnastprogrammet inför våren 2014, och kom in. Jag bor hemma hos mina föräldrar där jag har möjlighet att bo och äta gratis och pendlar till Linköping med tåg. Att åka tåg till Linköping tar cirka 50 minuter enkel resa, vilket betyder att jag har en och en halv timme pluggtid varje dag jag åker tåg, kanoners! Jag har än så länge klarat mig på bidraget från CSN plus att jag jobbar några dagar i månaden, på min gamla praktikplats 2B på sjukhuset. Jag gillar tanken på att stå där som färdig fysioterapeut utan lån på många många tusen kronor.

Skillnaden på att studera på gymnasiet och universitetet är stor. Kraven på kunskap är mycket högre och litteraturen är mycket mer djupgående och har ett annat språk än det jag var van vid från gymnasiet. Jag måste ta ett mycket större ansvar på universitetet, det är ingen som påminner mig om uppgifter eller annat. Alla klasskamrater har aktivt valt att studera till fysioterapeut på universitetsnivå vilket betyder att vi alla är motiverade, vi strävar mot samma mål. Självklart är mitt mål med utbildningen att bli legitimerad fysioterapeut. Men jag vet ännu inte vilket område jag vill jobba inom, det finns många att välja på. En fysioterapeut kan arbeta på vårdcentraler, sjukhus, företagshälsovård, som egenföretagare, man kan också doktorera och forska eller till och med jobba med djur!

Vill du arbeta med något som kräver vidareutbildning rekommenderar jag dig absolut att studera vidare. Studerar du till något du egentligen inte vill bli är det tungt, men när du hittat den utbildning där du hör hemma är det riktigt roligt!

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*