Anton Skoog- blivande sjuksköterska

Anton Skoog
Anton Skoog på sin arbetsplats, akuten på Kullbergska sjukhuset

Det har snart gått ett par år sedan han och hela VO11 tog studenten från Ellwynska skolan. Vad har hänt sen dess och hur ser livet ut idag för Anton Skoog undrade vi och kollade om vi kunde få göra en intervju.

Hallå Anton Skoog, som tog studenten 2014 från Ellwynska skolan! Hur är läget med dig nu för tiden?


Hejsan! Det är bara bra tack. Just nu är jag ute på min första praktik i äldreomsorgen där grundläggande omvårdnad är huvuduppgiften.

Har hört att du pluggar till sjuksköterska. Hur går det för dig?

Ja det stämmer! Går riktigt bra än så länge. Har hittills lyckats bra med alla skoluppgifter och tentamen vilket ger en extra energi att fortsätta plugga hårt! För det behöver man om det ska gå vägen.

Vilken högskola pluggar du på och vad tycker du om utbildningen?

Jag pluggar på Campus Nyköping genom Mälardalens högskola. Är för mig en drömutbildning då jag alltid har velat jobba med människor och hjälpa människor. Till sommaren har jag redan läst ett år, jag tycker att det är spännande och intressant. Var i början när kurserna handlade om teoretiker och deras synsätt på vissa begrepp som det kändes lite luddigt med det är intressant hur man nu kan hitta dessa begrepp inom vården och se det från andra synvinklar.

Vad är största skillnaden mellan att plugga på gymnasiet och att plugga på högskola?

Skillnaden är att det är eget val att närvara på föreläsningar osv. Kommer du inte så är det mitt ett eget problem och man hamnar då istället efter och får svårt att komma ikapp. Man har också mycket högre krav på sig när man pluggar på högskola. Något som jag reagerade på var skillnaden i ålder i klassen. Jag hade inte tänkt på att klasskamraterna var i så olika åldrar. Jag har alltid vart en som gärna sitter och skojar med kompisarna under lektioner men det vart det slut med på en gång:)

Du jobbar samtidigt har jag förstått? Vart jobbar du då och hur fungerar det med pluggandet?

Ja det stämmer. Jag jobbar på Akuten här i Katrineholm. När jag slutade på Ellwynska skolan och var färdig undersköterska började jag jobba på akuten där jag fick fast anställning. Har ett jätte roligt jobb och jag tycker det fungerar bra att jobba helger när jag pluggar. Än har jag ju inte haft så mycket praktik kanske blir det svårare att jobba extra när jag är ute och praktiserar en längre period och möjligtvis i en annan stad.

 

När du är klar med dina studier, vad har du för planer då?

Jobba som sjuksköterska inom akutsjukvård eller ambulanssjukvård några år sedan kanske läsa någon vidareutbildning. (Drömmen är att jobba inom ambulansvården just nu).

Hur ser du tillbaka på din gymnasietid, vad var bäst och vad var sämst?

Som en väldigt lärorik och rolig tid. Många bra saker var det, toppen mentorer som var guld värda, många kompisar som gick i samma klass. Det var mycket som var bra, men att det är så mycket APL är mycket bra! Min bästa APL var i Litauen. Vill bara säga det till alla att ta vara på eran praktik och se så mycket som möjligt! Det är något ni kommer ha stor användning för under eran utbildning och kommande arbete och även om ni vill läsa vidare till sjuksköterska. Det som var sämre har jag glömt, tar bara med mig bra minnen :)

Ja du gjorde ju din sista APL i Litauen, har du läst något av vad våra elever som är där nu har skrivit i sin blogg? Vad har du för tankar om den resan nu?

Har läst lite i deras blogg och jag är avundsjuk på dom! Det är en resa som man känner sig stolt över. Oj, det är många tankar och känslor som kommer upp när man pratar om det. Det är mycket speciellt tillfälle i mitt liv som jag alltid kommer att bära med mig, är så tacksam att jag fick åka dit.

Har du något råd till de elever som nu ska ta studenten från Vård- och omsorgsprogrammet?

Ja, gör som jag, bli sjuksköterska! ;) Ni/vi behövs nu mer än någonsin!

 

Text: Lena Rosenberg och Anton Skoog

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*