Adam - blivande brandman

Här kan du läsa om elever som har läst klart vård- och omsorgsprogrammet och om deras väg efter Ellwynska skolan. Först ut är Adam, i vänsterspalten fyller vi på med fler porträtt av elever som kan ge dig tips för framtiden.

Adam Svensson

Adam har alltid velat arbeta med människor och därför valde han vård- och omsorgsprogrammet. ”Att kunna hjälpa människor i olika situationer har fått mig att må bra eftersom det betyder att man kan göra något för någon annan som verkligen behöver det”, säger Adam. I juni blir det två år sedan Adam slutade gymnasiet. Tiden på Ellwynska upplevde han som bra, som att ”komma hem” eftersom alla kände alla. Han har också kommit tillbaka till skolan och varit med på dagar som ”Min väg efter Ellwynska skolan” – där syftet varit att visa nuvarande elever att de har många vägar att gå efter sin utbildning.

Idag studerar Adam till brandman på en plats i Västernorrland som heter Sandö. Utbildningen, SMO, står för Skydd mot olyckor. Utbildningen är på två år och kombinerar både praktiskt och teoretiskt lärande. Adam bor på internat och delar kök och vardagsrum med andra studenter.

Den största skillnaden mellan att studera på gymnasiet och studierna på SMO säger Adam är att alla har samma mål med utbildningen på Sandö. På Ellwynska skolan hade klasskamraterna olika mål med sin utbildning. Några ville arbeta direkt som undersköterskor och andra plugga vidare till sjuksköterska, polis, psykolog eller som Adam, brandman.  Alla på SMO är ambitiösa och gör allt för att lyckas med utbildningen. Åldrarna skiljer sig från 20 år till 40 år, många bor på internatet och det är många olika bakgrunder och livserfarenheter men alla har samma mål.

På sin fritid tycker Adam om att träna. Han gillar styrketräning och olika bollsporter/lagsporter som innebandy och fotboll. Han beskriver sig som en person som aldrig ger upp och som alltid är glad. Hemma i Katrineholm finns hans familj och finns möjligheten kommer han att arbeta i Katrineholm när han är klar med sin utbildning. Hur som helst så kommer han att arbeta som brandman!

Adam rekommenderar andra elever att studera vidare, givetvis beroende på vad han/hon har för ambitioner i livet. Någon kanske vill resa först eller jobba ett tag. Det är ingen stress att bestämma utan bättre att veta vad man vill med sina studier innan man startar. Det finns all tid i världen, säger Adam, som har klasskamrater på SMO som är runt 40 år. Det som är viktigast är att göra det som känns rätt för dig, säger Adam. Att studera till brandman kändes rätt för mig och det är jag glad över att jag gör idag.

Så några sista tips från Adam till nuvarande elever på vård- och omsorgsprogrammet:

”Ta vara på tiden på gymnasiet. De val ni gör på gymnasiet kommer att påverka hela er framtid.”

Läs mer om utbildningen och Sandö här

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*