Per Frössevi - vårdlärare

Per Frössevi är liksom tillbaka på ”mammas gata”. För Per och Ellwynska skolan har en nästan livslång historia tillsammans. Det här är läraren som lever efter mottot ”Ingen kan göra mer än sitt bästa, det ska man dock alltid göra” och som är så van vid gula och röda kort från sin fotbollskarriär att hans syn präglas av ett orangeaktigt skimmer.

Per Frössevi där han trivs som bäst, i klassrummet.
Per Frössevi undervisar både vuxna och på gymnasiet.

Vårdläraren och levnadskonstnären Per Frössevi har inte arbetat så länge på skolan, drygt ett par månader bara. Men under sin uppväxt var han ofta hos sin mamma (Ing-Mari) som var rektor på Ellwynska många år. Per säger; ”När jag var liten grabb sprang jag mycket i studiehallen, plockade med grejer och väntande på att mamma skulle ha tid att leka en stund med ”organ-dockorna”". Ibland får jag stanna upp efter en lektion och verkligen känna hur häftigt det är att vara tillbaka här i rollen som lärare och förhoppningsvis kunna bjuda tillbaka lite, till skolan i mitt hjärta.” Per i klassrummet
Per framför sin klass.

När gymnasievalet stod för dörren så visste han precis vart han skulle gå, på Ellwynska så klart och så blev det. Efter gymnasiet och militärtjänst arbetade Per som högstadielärare. Han undervisare bland annat på Nyhemsskolan där han hade alla so-ämnen, idrott och hälsa samt matematik. Den fanns dock där hela tiden, dragningen till skolan han på sätt och vis växte upp på. Under resans gång bestämde han sig för att bli vårdlärare. Så när han var färdigutbildad vårdlärare fick han en tjänst på Ellwynska. Idag undervisar han både gymnasieungdomar och vuxenstuderande i totalt sex olika vårdämnen. Bäst trivs han med kurserna hälsopedagogik och etik.

Per på tennisbanan
Ett av Pers många fritidsintressen är tennis.

På frågan hur Per skulle beskriva en riktigt bra dag på jobbet svarar han: ”En riktigt bra dag för mig är en dag kantad av goda samtal och bra diskussioner. När jag verkligen ”får igång” eleverna och de engagerar sig i undervisningen på riktigt. Får jag också dra några anekdoter från den aldrig sinande brunnen av sådana så mår jag extra bra. Anledningen till att jag arbetar som lärare är ett genuint intresse för att prata med och för människor. Jag trivs verkligen på min arbetsplats och tycker det är roligt att gå till jobbet varje dag.”

Några snabba frågor:

Favoritbok?
Har två. Dels ”Drömelvan” som handlar om halvkända engelska fotbollsspelare från 1960-talet samt Carl-Johan Vallgrens ”Den vidunderliga kärlekens historia”. Den sistnämnda passar alla, så ni som inte läst den; gör det! Så kan vi diskutera den efteråt…

Favoritartist?
Här finns det många som inspirerar mig. ”Joakim-duon” Thåström och Berg gillar jag om vi tänker svensk musik. Annars gillar jag Guns N’ Roses (från bandets storhetsperiod i slutet av 80- och början av 90-talet).

Per lagar mat
Per trivs mycket bra i köket.

Favoritmat? 
Här finns så mycket jag gillar så det är svårt att svara på någon favorit. Gillar att laga maten själv. Nu är det ju omöjligt att äta eftersom hon varit död i många år men det godaste jag någonsin ätit är/var min mormors köttbullar.

Favoritperson?
Beundrar alla personer som är språkbegåvade (min fru exempelvis). Det är en egenskap jag inte själv har men önskar att jag hade. Jag blir imponerad av människor som är duktiga på flera olika språk helt enkelt.

Om jag inte hade blivit lärare hade jag blivit:
En rätt dålig polis. Har förmodligen lite för hetsigt humör emellanåt för det yrket. Gillar att uppträda väldigt mycket så en artistkarriär hade verkligen varit något det. Får en ”kick” av att stå på scen, blir tyvärr allt för sällan…

Per kör häst
Ett annat stort intressa är hästar.

Övrigt att veta om Per:
Har, förutom sin familj, tre stora passioner i livet; travsport, resor och Liverpool F.C.

 

Text: Lena Rosenberg

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*