Emma Ljunggren - lärare

Emma Ljunggren har varit lärare på Ellwynska skolan i 13 år. Alla vi som träffar henne dagligen, kollegor och elever, känner hennes engagemang och möts av hennes smittande leende när hon far runt på skolan. För Emma far runt, det är full fart, hela tiden! Så här berättar hon om sitt yrke, sig själv och om hur det är att ha en studentklass:

Med två lärare till föräldrar hade jag bestämt mig för att absolut inte bli lärare utan sportjournalist, hudterapeut eller polis… men jag fick smak för yrket när jag vikarierade på Nyhemsskolan. Det finns så många sidor av läraryrket och ingen dag är den andra lik. Jag tycker att jag har ett roligt, varierande och utvecklande arbete, krävande ibland men framför allt roligt! Lärare är ett fantastiskt yrke!

Jag arbetar tillsammans med andra människor hela dagarna, kollegor och elever, och försöker anpassa min undervisning efter ämne och elevernas önskemål i kombination med styrdokumentens mål. Tyvärr kan man inte uppfylla elevers önskemål varje gång men flexibilitet och lyhördhet är a och o för dagens lärare tycker jag. Det är en stor utmaning att försöka tillgodose alla elevers behov i en grupp och stimulera elever på olika betygsnivåer till utveckling och engagemang, vilket jag tycker är kärnan i lärarprofessionen. Att se elever utvecklas och mogna både som personer och kunskapsmässigt under gymnasieåren är fantastiskt roligt!

Emma under Öppet Hus

Min arbetsdag börjar alltid med en stor kopp kaffe! Sedan är jag redo att ta mig an resten av dagen. Jag har lektioner i svenska eller historia, lunchar med kollegorna, och sedan lektioner igen. Om jag nu inte har lektionsfri tid, då gör jag praktikbesök, har mentorsamtal, planerar lektioner och då gärna samprojekt med något annat ämne eller arbetar i Lärknuten med mera.

Jag är just nu mentor i en trea (11ab). Det är spännande att få följa en klass i tre år och se dem utvecklas. Jag är oerhört glad att ha fått lära känna dem och har försökt göra deras tre år på Ellwynska skolan så bra som det bara går. De tar studenten om några veckor och det är med blandade känslor för mig. Det är en fantastisk klass med trevliga, omtänksamma och härliga personer och jag tycker om dem jättemycket. Jag har både torkat tårar och delat många skratt med dem. Jag lär ju känna min mentorsklass lite mer än andra klasser och jag vet att jag kommer behöva vattenfast mascara på studentdagen. Jag är jätteglad för deras skull och önskar dem all lycka i livet efter Ellwynska fast för mig personligen är det också lite vemodigt att inte få träffa dem i höst igen…

Emma och von Fersen
Emma bredvid Axel von Fersen.

Om mig:

 • Jag är mamma, gymnasielärare och blondin.
 • Det bästa jag vet är min dotter! En riktig liten glädjespridare!
 • Jag tycker om sport i allmänhet och IFK Norrköping i synnerhet!
 • Jag går på i stort sett alla IFKs hemmamatcher och älskar att sitta på Nya Parken och se Peking ta tre poäng! Mamma tog med mig på min första IFK-match när jag var tre år.
 • Jag lyssnar på Winnerbäck
 • Jag springer och tränar på Träningsverkstan
 • Jag reser gärna när jag kan och kom nyligen tillbaka från New York.
 • Jag tycker om att se tv-serier men då ser jag hela boxar eller säsonger i ett svep, har inte tålamod att vänta till nästa avsnitt.
 • Jag har bott i Linköping och Norrköping men är född och uppvuxen i Katrineholm och flyttade tillbaka hit för några år sedan.
 • Jag är fackligt lokalombud på Ellwynska skolan för Lärarnas Riksförbund.
 • Min favoritperson i historien är Axel von Fersen.
 • Jag missar helst inte Ivanhoe på nyårsdagen.

Att se en elev blomma ut och göra en fin examination gläds jag åt. Jag trivs när jag har en dialog med eleverna, när jag märker att uppgifter engagerar dem och jag får reflektioner även utanför klassrummet. Det är häftigt när jag märker att eleverna tagit kunskapen till sig och drar egna slutsatser och jämförelser, utifrån vad vi arbetar med. Att de ser historien i ett större perspektiv! Just nu är det lite sorgligt att jag ska säga hej då till min klass om några veckor men det känns också jättekul att få träffa nya elever i höst!

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*