24 juni 2015

Sommarkurs

Under två teoridagar och två praktikdagar har femtio ungdomar födda år 2000 fått prova på hur det är att arbeta inom omsorgen. De har också fått tips på vart en utbildning inom vården kan leda dem i framtiden.

Vård- och omsorgsförvaltningen arrangerar sommarkursen och i år var intresset stort. Hela femtio ungdomar antogs till den totalt fem dagar långa utbildningen. Deltagarna startade med två dagars teori och praktiska övningar på Ellwynska skolan. Eleverna informerades bland annat om sekretess, etik inom vården och om utbildning på Vård- och omsorgsprogrammet.

Tre tjejer
Tre av deltagarna på sommarkursen

För att vara förberedda när de kom ut på sina respektive praktikplatser har de fått prova på att borsta tänderna på en annan person, att köra rullstol och haft tävling i bäddning! I grupper fick de också diskutera och redovisa hur "Framtidens önskeboende- när du är i behov av stöd och service" skulle kunna se ut.

Att en utbildning inom vården kan leda till en mängd olika yrken visar bland annat några besökare upp under dagarna.

Lillen, vårdhund, på besök
Hunden Lillis letar efter gömt godis

Först ut på programmet var Linnéa Tojén som arbetar med sina vårdhundar inom omsorgen och psykiatrin. Med sig till skolan hade hon hundarna Lillis och Zeke. En bra bakgrund för att bli just vårdhundförare kan vara undersköterska, sjuksköterska eller arbetsterapeut.

Hunden Zeke
Hunden Zeke letar efter korvbitar

Linnéa och hundarnas arbeta kan ha många syften. Gemensamt är att hunden ofta engagerar personer som är i ett vårdbehov. När hunden kommer vill de allra flesta vara med. Till exempel kan motoriken övas genom att plocka ner hundgodis eller hundmat i gömmor och leksaker som hunden sedan får jobba en stund med.

Hunden Zeke framför Ellwynska skolan
Zeke fick mycket uppmärksamhet av våra elever

Många förare och hundar klarar inte de tuffa lämplighetstesterna till att bli just vårdhundförare och vårdhund. Linnéa har tre hundar som hon arbetar med. Hon säger att de är specialister på olika saker. Det finns många olika raser som arbetar som vårdhundar men hunden måste vara lite större så att till exempel en person i rullstol ska kunna klappa den.

Brandbil och brandmän
Räddningstjänsten visar upp en av sina bilar

Räddningstjänsten i Katrineholm kom förbi med en av sina brandbilar. På bilden ovan får eleverna en visning av utrustningen. En av brandmännen, Adam, har gått på Ellwynska och sedan studerat vidare till brandman.

Ambulans
Ambulans på plats!

Även ambulanspersonalen kom på besök och berättade om sina yrkesroller och visade upp sitt fordon. Elever på Vård- och omsorgsprogrammet brukar göra studiebesök på ambulansstationen på Kullbergska sjukhuset så vi har en nära kontakt.

Erik, Simon och Simon
Erik, Simon och Simon

Sista dagen är det dags för utvärdering och fika. Eleverna Erik, Simon och Simon hade haft bra dagar på skolan och på praktiken.

Två deltagare
Felix och Ellinor

Felix och Ellinor har gjort klart sina utvärderingar och avslutar det hela med lite glass.

Årets vårdinformatörer
Vårdinformatörerna 2015

Vårdinformatörerna har berättat för eleverna om de verksamheter där de arbetar vanligtvis. De har utbildat och svarat på frågor och jobbat med allt från praktikplatser till diplom och fika. De, liksom vi på Ellwynska skolan, hoppas att intresse för vården har väckts och att vi kommer att träffa deltagarna igen i framtiden. Då först som elever på skolan och sedan som kollegor i vårdsektorn.

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*