4 juni 2015

Karrar berättar - ett år på Ellwynska

Karrar är 17 år och har snart gått klart sitt första år på Ellwynska. Här snackar vi om en kille med energi som inte gillar att sitta still. Fritiden ägnar han åt att göra musik och det är hip hop som gäller. Eller så spelar han fotboll, och har han inget för sig så går han ut och går. För Karrar liksom bara måste röra på sig!

Karrar utanför skolan
Karrar på trappan utanför Ellwynska skolan.

Karrar kom till Sverige från Irak 2007 och har snart bott här i åtta år. Hans familj består av fem syskon och mamma och pappa. Storasyster Adra studerar också på Ellwynska skolan. Karrar deltog på Vård- och omsorgsförvaltningens sommarkurs när han gick ut årskurs 8. Kursen syftar till att väcka intresse för vården. Det han tycker var mest intressant med kursen var att lära sig om demens och han säger att han lärde känna många som idag går i hans klass. Kursen gjorde honom mer förberedd och han bestämde sig efter den, att det var Vård- och omsorgsprogrammet som han skulle välja. 

Karrar på sommarkurs
Karrar på sommarkurs 2013. Positiv redan då till utbildningen.

Jag frågar Karrar vad som varit mest intressant under hans första år på gymnasiet. Han har lite svårt att välja. Praktiken inom äldreomsorgen var toppen. Psykologin och psykiatrin har varit väldigt intressant, att lära sig mer om hjärnan bland annat. Så engelskan, det har verkligen lossnat för honom under gymnasietiden. ”Jag började läsa engelska i åttan men fokuserade på svenskan. Här har jag fått den hjälp jag behöver”, säger han. Dessutom har skolvärden, Kelvin från USA, som medverkar på språkcafé gjort att det har blivit mycket roligare. 

Ett ämne som inte är som han trodde är idrotten. ”I Irak är man utomhus, säger Karrar, jag gillar inte att spela fotboll inomhus”.  Svårast har det varit med matten men nu är han klar och han har sökt Matematik 2 till nästa läsår. För Karrar vill plugga till sjuksköterska sen, så småningom.

Karrar inför reportaget
Karrar fotas inför reportaget.

Sin första APL (Arbetsplats förlagt lärande) gjorde Karrar på Lövåsgården och avdelningen Rosendal. Rosendal är ett korttidsboende där patienter får hjälp med rehabilitering. Han beskriver praktiken som ”hur bra som helst” och säger att det var ”jättebra personal”. Vidare säger Karrar att det var fantastiskt att se patienterna krya på sig och bli pigga igen.  I sommar väntar jobb på Norrgläntan.  Efter sommaren ser han fram emot skolan igen. Ett moment som hägrar är att få göra en kabaré för avgångsstudenterna. För Karrar gillar att stå på scen. Kanske kan det bli en specialskriven låt? Hur som helst så lär det sprudla av energi, både där på scenen och i klassrummet i höst och kanske viktigast av allt inom vården i framtiden.  

 

Text: Lena Rosenberg

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*