26 februari 2015

Ett lärande äventyr

Jasmin Jameel kom tillbaka från USA den 9 februari. Då hade hon spenderat 19 dagar i landet och gjort APL (Arbetsplatsförlagt lärande) på en vårdcentral. Väl hemma igen har hon många nya erfarenheter att reflektera över. En av dem är det fantastiska i att vården här i Sverige är för alla, oavsett försäkring eller inkomst.

Jasmin
Jasmin åter på Ellwynska skolan.

Jasmins pappa har arbetat inom vården och bor i USA. Med en så bra kontakt och boendet ordnat så var det självklart för skolan att bevilja praktikplatsen. Att Jasmins syster varit iväg för ett par år sedan och fått riktigt bra erfarenheter var givetvis även det ett plus. Egentligen skulle Jasmin varit på ett sjukhus men en handledare var tvungen att ta ledigt så i sista stund ordnades en plats på en vårdcentral ansluten till sjukhuset. Vårdcentralen heter Neighborhood Health Center (http://www.healthcenteror.org) och ligger i Beaverton, en stad med 86 000 invånare i delstaten Oregon.  

Skylt utanför vårdcentralen i Beaverton
Utanför Neighborhood health center där Jasmin gjorde sin praktik.

En vanlig dag på Jasmins praktik startade klockan 08.00 och så arbetade hon till klockan 15.00. Hon fick bland annat ta blodprover, blodtryck och mäta blodsocker på patienter. Jasmin säger att kvalitéen på vården i USA och den vård hon har erfarenhet av från i Sverige är likvärdig. Den stora skillnaden är att i USA behöver du ha en ”Health insurance”, sjukvårdsförsäkring, för att ha råd med vård. Jasmin talade med flera som arbetar på vårdcentralen och besökare och berättade om det svenska systemet. De tyckte att det lät alldeles fantastiskt.

Väntrum på vårdcentralen
Ett av undersökningsrummer på vårdcentralen.

Fritiden spenderade Jasmin givetvis mycket med sin pappa och hans vänner. Hon satt på ett bibliotek eller på Starbucks på kvällar och eftermiddagar och pluggade. Så har det blivit en del shopping och annat kul förstås. 

Nu när Jasmin är tillbaka i Katrineholm så är det plugg på agendan. Hon går nu sin sista termin på Vård- och omsorgsprogrammet. Om sin gymnasietid säger Jasmin så här: ”Ellwynska skolan är en fantastisk skola. Det är bra ledarskap och man känner sig trygg med sina kamrater och lärare. Jag har lärt mig oerhört mycket under de här tre åren, inte bara teoretisk kunskap men också känt en stor social gemenskap och sammanhållning med skolans elever och lärare.” Jasmin ger också rektor Susanna Ölander Borg en stor eloge och säger att hon är mån om skolans elever och ser till att alla presterar efter förmåga.

Jasmin
Jasmin ser fram emot att arbeta inom vården i framtiden.

När Jasmin tar studenten i vår så har hon planerna inför framtiden klara. Hon har fått praktik på vårdcentalen i Beaverton och åker över till USA igen. Sen vill hon söka till universitet i Örebro och vill studera till socionom.

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*