23 februari 2016

Elever till Litauen

Den 29 februari reser tre av våra elever till Pakruojis i Litauen för att göra sin APL (Arbetplatsförlagt lärande). Nya erfarenheter och upplevelser väntar runt hörnet.

Under femton år så har Ellwynska skolan haft ett samarbete med SOS Vaikai, en hjälporganisation i Litauiska Pakruojis. Stiftelsen ger stöd till familjer och institutioner som hjälper familjer. Det kan vara till utbildningsinstitutioner, kulturella centra eller sjukhus bland annat. Stiftelsen driver också en second-hand butik. Ellwynska skolan har under åren ordnat insamlingar till ett barnhem som stöds av stiftelsen. Hösten 2015 fick vi besök av barnläkare Sonata, barnhemsföreståndare Roma och koordinator Ilona från Pakruojis. Vi fick möjlighet att återgälda lite av den gästfrihet som de visat våra elever över åren och visa äldreomsorg, handikappomsorg och sjukhus i Sverige.

Moa Isabella och Linnea
Moa, Isabella och Linnea i Ellwynska skolans bibliotek

I år ansökte, som varje år, ett antal elever om att få göra den tre veckor långa arbetsplatsförlagde praktiken i Litauen. Moa Lundström, Isabella Gustafsson och Linnea Karlsson valdes ut och har efter det förberetts för det somväntar dem i Litauen. De kommer att göra praktik på ett sjukhus och på ett barnhem. De kommer att ha sin bostad i samma byggnad där SOS Vaikai har sitt kontor och koordinator Ilona kommer att hjälpa tjejerna tillrätta.

Roma, Ilona och Sonata
Roma, Ilona och Sonata utanför Kullbergska sjukhuset

Moa, Linnea och Isabella ser mycket fram emot att resa. Det känns både spännande och nervöst, säger Linnea. De har lyssnat på två redovisningar från tidigare elevers APL, läst på om Litauen och haft samtal med kurator inför resan. ”Vi kommer att få se en annan verklighet, få ett annat perspektiv på vård”, fortsätter Linnea. Tjejerna kommer att följas åt under praktiken och det tycker de känns tryggt. De får alla samma upplevelser och kan hjälpa varandra när språket inte räcker till. För i Litauen läser eleverna i inte engelska i skolan som vi gör så det är kroppsspråk som gäller emellanåt. ”Nu ska vi klara allt på egen hand, säger Isabella. Vi ska tvätta, laga mat, hålla en budget med mera”. Moa tycker bland annat att det ska bli riktigt intressant att se landets äldreomsorg. Tjejerna kommer att vara på ett sjukhus och ett barnhem. Eventuellt får de också resa med socialtjänsten någon dag på hembesök. Elever från tidigare år har vittnat om fattigdom i kalla hus med stampade jordgolv och att skillnaden från Sverige är enorm.

Pernilla Hagström
Pernilla Hagström, vårdlärare, är en av de lärare som reser över med eleverna för att installera dem

Pernilla Hagström är vårdlärare på Ellwynska skolan och det här blir hennes andra resa till Litauen. ”Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att träffa alla fina människor igen, både på sjukhuset och på barnhemmet”, säger hon. ”Det finns så mycket värme och nyfikenhet för varandras arbete”, forsätter Pernilla. Pernilla reser tillsammans med Claes Söderberg, också han lärare på skolan, och det är Claes femtonde resa! Han har sett hur vården utvecklats över tid i landet och han hittar överallt! Lärarna är med ner för att installera eleverna, se till att de kommer på plats och får kontakt med koordinator Ilona. Pernilla följer med eleverna under den första veckan på sjukhuset där de bland annat träffar barnläkaren Sonata och sedan gör de praktik på Romas barnhem.

Claes söderberg
Claes Söderberg, lärare, gör sin femtonde resa till Litauen med elever från skolan

Under tiden i Litauen kan du följa Moa, Linnea och Isabella via deras blogg som du hittar här:

http://nouw.com/reseblogglitauen

Vi återkommer och berättar mer när tjejerna kommer hem från sin resa.

 

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*